Ξεμπλοκάρει η διαδικασια για την κατάρτιση των δασικών χαρτών με τη χθεσινή κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη «Χρηματοδότηση των Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο, και την Κύρωση των Δασικών Χαρτών».

Ταυτόχρονα εως το τέλος του χρονου, όπως ανέφερε -τον περασμένο Ιούνιο- η υπουργος Περιβάλλοντος, Ενεργειας και Κλιματικής Αλλαγης κ. Τινα Μπιρμπίλη, 9 Δήμοι της Αττικης θα αποκτήσουν δασικούς χάρτες. Προκειται για την Πεντέλη, τη Νεα Πεντέλη, τη Σταμάτα, τη Νεα Μάκρη, την Κηφισιά, την Ανθούσα, τον Άγιο Στέφανο, τον Μαραθώνα και τη Φυλή.

Με τους δασικούς χάρτες το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί …στενό μαρκάρισμα στους αυθαίρετους οικισμούς που ξεφυτρώνουν μεσα στα δαση, περιορίζοντας με την καταγραφή τού εναπομείναντος πρασίνου τη δυνατότητα επέκτασης τους.

Συμφωνα με το Σχεδιο Νομου για τους οικισμούς που εχουν κτιστεί μεσα στα δαση (και δεν εχουν οριοθετηθεί νομίμως) αναστέλλεται για 2 χρονια η έκδοση οικοδομικών αδειών και η υποβολή αντιρρήσεων.

Ταυτόχρονα μεσα σε διάστημα 9 μηνών ο Δημος θα πρεπει να συντάξει έκθεση με την καταγραφή των υφισταμένων χρήσεων της περιοχης, το χρόνο μεταβολής της δασικής μορφης κι αν αυτο εγινε με διοικητικές πράξεις που δεν εχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί. Επίσης με το Σχεδιο Νόμου (άρθρο 30) προβλέπεται οτι «δεν επιβάλλονται αναδρομικά φόροι μεταβίβασης ακινήτων για τους ημιυπαιθριους ή τους άλλους βοηθητικούς χωρους που εχουν τακτοποιηθεί.

Από το ΥΠΕΚΑ επισημαίνουν οτι για τη σύνταξη των δασικών χαρτών θα χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945- και στην περίπτωση που δεν υπαρχουν για ορισμενες περιοχες θα χρημοποιηθουν οι αεροφωτογραφίες του 1960.