Ανοιξαν τα σχολεία και για μια ακόμη χρονιά λάμπει με την απουσία του από το πρόγραμμα το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, το οποίο θα έπρεπε να ανήκει στα λεγόμενα «βασικά» με το χάλι που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους.

Μπορούμε όμως- και πρέπει – να κάνουμε και ο καθένας ξεχωριστά ό,τι περνά από το χέρι του για να προστατεύσουμε τα νήπια και τα παιδιά. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πρέπει για παράδειγμα να ασχολούνται εντατικότερα με τις συνθήκες μεταφοράς των παιδιών τους και να πιέζουν τη διεύθυνση του σχολείου να αναλάβει πρωτοβουλίες σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Υπάρχουν δυνατότητες είτε με τακτικές επισκέψεις σε Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής είτε με συνεργασίες με ανάλογους φορείς, με την Τροχαία και με άλλες οργανώσεις, όπως το «Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς» (www. ioas.gr).

Συνδυάστε το παιχνίδι με την εκπαίδευση, εκμεταλλευθείτε τη βόλτα με τα παιδιά για να τα μάθετε ορισμένους από τους βασικούς κανόνες επιβίωσης στην κυκλοφορία. Ξεκινήστε το πρωί λίγο νωρίτερα για το σχολείο- η βιασύνη αποτελεί τον χειρότερο σύμβουλο ενός οδηγού ή ενός πεζού.

Και μία πρόταση: αν θέλει να κυνηγήσει πραγματικά η Αστυνομία τούς ασυνείδητους γονείς, που αφήνουν απροστάτευτα τα παιδιά τους μέσα στο αυτοκίνητο και πάνω στη μοτοσυκλέτα, δεν έχει παρά να στήσει μπλόκα μπροστά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε σχολεία.

Μία «επαναστατική» πράξη για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία θα έχει άμεσα αποτελέσματα.