Σε ένα νέο πολιτικό τοπίο ξύπνησαν χθες το πρωί οι Σουηδοί, µε τους ακροδεξιούς να έχουν µπει για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, τους Σοσιαλδηµοκράτες να έχουν υποστεί καταστροφή και τον κεντροδεξιό συνασπισµό του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ να έχει µείνει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μεγάλοι κερδισµένοι είναι βεβαίως η Ακροδεξιά και οι Πράσινοι.
Ο σουηδικός Τύπος έκανε χθες λόγο για «τέλος εποχής» και εφηµερίδες υπογράµµιζαν το «εφιαλτικό σενάριο» µιας κυβέρνησης µειοψηφίας υπό τον έλεγχο της Ακροδεξιάς. Η προοπτική είναι ο απερχόµενος κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισµός του Ράινφελτ να σχηµατίσει κυβέρνηση µειοψηφίας. Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δηµοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν για πρώτη φορά έδρες στο Κοινοβούλιο της παραδοσιακά ανεκτικής Σουηδίας, είναι ρυθµιστές µε τους 20 βουλευτές τους, όµως τόσο ο Ράινφελτ όσο και η Αριστερά έχουν δηλώσει πως θα αρνηθούν να συνεργαστούν µε αυτό το «ρατσιστικό κόµµα». Η αγορά πάντως επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ο Ράινφελτ παραµένει στην εξουσία, καθώς και στο ότι η Σουηδία καταγράφει σταθερή ανάπτυξη και τα δηµόσια οικονοµικά της είναι υγιή, µε αποτέλεσµα να ενισχυθεί η ισοτιµία της σουηδικής κορόνας.

Ο 45χρονος Ράινφελτ είπε ότι θα έχει σχηµατίσει κυβέρνηση ώς την έναρξη της νέας συνόδου του Κοινοβουλίου, στις 5 Οκτωβρίου.

Επισήµανε πάντως ότι οι ψήφοι που έλαβαν συνολικά η κεντροαριστερή αντιπολίτευση και οι Σουηδοί Δηµοκράτες είναι µόνον 7.000 περισσότερες από αυτές που έλαβαν τα κυβερνητικά κόµµατα και θέλει να περιµένει τα οριστικά αποτελέσµατα που αναµένεται ότι θα ανακοινωθούν αύριο. Αν όµως επιβεβαιώσουν, όπως είναι και το πιθανότερο, τα προκαταρκτικά, ο Ράινφελτ θα έχει µειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Είχε πει νωρίτερα πως, σ’ αυτή την περίπτωση θα ζητήσει υποστήριξη από τους αντιπολιτευόµενους Πράσινους, όµως το Πράσινο Κόµµα, το οποίο αύξησε τη δύναµή του στο 7,2% και έγινε το τρίτο µεγαλύτερο στη Σουηδία, φάνηκε να απορρίπτει εκ των προτέρων οποιαδήποτε πρόταση του Ράινφελτ. «Εκτιµάµε ότι δεν λάβαµε εντολή από τους ψηφοφόρους µας να αρχίσουµε διαπραγµατεύσεις µε την (κεντροδεξιά)

Συµµαχία, ούτε για να συµµετάσχουµε στην κυβέρνηση ούτε για να αρχίσουµε κάποια στενότερη συνεργασία», δήλωσε η εκπρόσωπος των Πρασίνων Μαρία Βέτερστραντ. Ο έτερος εκπρόσωπος των Πρασίνων, ο Πέτερ Ερικσον, είπε ότι το κόµµα του είναι ανοιχτό για συνοµιλίες, όµως επισήµανε ότι υπάρχει ένα µεγάλο χάσµα ανάµεσα στους Πράσινους και τον κεντροδεξιό συνασπισµό. Αν ο Ράινφελτ δεν καταφέρει να λύσει το πρόβληµα, θα µείνει µε µια εύθραυστη κυβέρνηση, η οποία µπορεί να αναγκαστεί να παραιτηθεί αν δεν καταφέρει να περάσει τους νόµους της από το Κοινοβούλιο.

Βάσει των προκαταρκτικών ακόµη αποτελεσµάτων, η τετρακοµµατική συµµαχία του Ράινφελτ παίρνει 172 έδρες (µε ποσοστό ψήφων 49,2%), τρεις λιγότερες από την πλειοψηφία, στο 349µελές Κοινοβούλιο, οι Σουηδοί Δηµοκράτες (5,7%) 20 έδρες και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση 157 έδρες (43,7%), από τις οποίες οι 25 ανήκουν στους Πράσινους. Για τους Σοσιαλδηµοκράτες, οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα στο µεγαλύτερο µέρος του 20ού αιώνα και εγκαθίδρυσαν το σουηδικό µοντέλο του κράτους - πρόνοιας, ήταν οι χειρότερες εκλογές εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Οι µετανάστες
Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν επίσης µετανάστες που ζουν στη Σουηδία. «Οι εκλογές αυτές ήταν καταστροφή», λέει ο Σοµαλός Μοχάµουντ Φάραχ, ο οποίος ζει στη Σουηδία εδώ και 20 χρόνια και ο Μοχάµεντ Χέρσι συµπληρώνει: «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς µπορεί ο κόσµος να ψηφίζει ένα κόµµα όπως οι Σουηδοί Δηµοκράτες».

«Είναι Δευτέρα πρωί και καιρός για τους Σουηδούς να βρουν µια νέα εικόνα για το έθνος τους», έγραψε η εφηµερίδα «Σβένσκα Νταγκµπλάντετ».


Τρίτο κόµµα και χωρίς αρχηγό

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ήταν το µοναδικό κόµµα από το µπλοκ της αντιπολίτευσης που κέρδισε ψήφους σε σχέση µε τις προηγούµενες εκλογές.

Με το 7,2% που συγκέντρωσαν, είναι πλέον το τρίτο µεγαλύτερο κόµµα στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Και η θεαµατική επιτυχία του ακροδεξιού κόµµατος – το οποίο αναµένεται ότι θα περιθωριοποιηθεί στο κοινοβούλιο – ευνοεί εκ των πραγµάτων τους Πράσινους, καθώς µπορεί τώρα να βρεθούν σε θέση να επηρεάσουν πραγµατικά τη σουηδική πολιτική.

Και επωφελούνται ακόµη περισσότερο από το γεγονός ότι το αποτέλεσµα της Κυριακής σηµατοδότησε επίσης το τέλος της σοσιαλδηµοκρατικής κυριαρχίας στη Σουηδία.

Το σουηδικό Πράσινο Κόµµα ιδρύθηκε το 1981 ως «προϊόν» του κινήµατος κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Για πρώτη φορά κέρδισε έδρες στο σουηδικό κοινοβούλιο το 1988. Στις επόµενες εκλογές, το 1991, δεν πέρασε το όριο του 4% ώστε να εκλέξει βουλευτές, όµως επέστρεψε στο κοινοβούλιο το 1994 και έκτοτε παίρνει γύρω στο 5% σε κάθε εκλογική αναµέτρηση.

Ψηφίζεται από τους νέους, τις γυναίκες, τους κατοίκους των πόλεων και πρόσωπα µε υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Τηρεί επικριτική στάση απέναντι στην Ε.Ε., υποστηρίζει τη σταδιακή εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας στη Σουηδία και την υψηλή φορολογία των µη φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και δραστηριοτήτων.

Δύο εκπρόσωποι
Δεν έχει επίσηµη ηγεσία, αλλά δύο εκπροσώπους, ο ένας από τους οποίους είναι πάντα γυναίκα και ο άλλος άνδρας. Σήµερα οι εκπρόσωποι των Πρασίνων είναι η Μαρία Βέτερστραντ και ο Πέτερ Ερικσον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από