Εντείνεται η φημολογία ότι το Facebook κατασκευάζει το δικό του κινητό τηλέφωνο.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ διέψευσε τη φήμη, ωστόσο αναλυτές του χώρου της τεχνολογίας επιμένουν ότι το «Facebook phone» βρίσκεται ήδη στο στάδιο της παραγωγής.

Η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από ανάρτηση του τεχνολογικού ιστολογίου TechCrunch, σύμφωνα με την οποία ότι το Facebook εργάζεται με άκρα μυστικότητα για τη δημιουργία ενός smartphone ειδικά σχεδιασμένου για πρόσβαση στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το blog, το σχέδιο έχει εκπονηθεί από κοινού με μια εταιρεία που κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα, κατά πάσα πιθανότητα την INQ, που ήδη έχει συνεργασία με το Facebook.

«Το Facebook φτιάχνει ένα κινητό τηλέφωνο, αναφέρει μια πηγή που έχει γνώση του έργου. Για την ακρίβεια, χτίζει το λογισμικό του τηλεφώνου, συνεργαζόμενο με κάποιον τρίτο για την κατασκευή της συσκευής. Ακριβώς αυτό που κάνει η Apple και όλοι οι άλλοι κατασκευαστές», έγραψε το TechCrunch.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο Joe Hewitt και ο Matthew Papakipos, δύο ανώτεροι μηχανικοί λογισμικού του Facebook, εργάζονται για την κατασκευή του τηλεφώνου.

Ένα ακόμη ρεπορτάζ της ιστοσελίδας BusinessInsider ανέφερε ότι το τηλέφωνο θα βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android της Google.

Το Facebook προέβη σε διάψευση των φημών, παραδέχθηκε όμως ότι στόχος της εταιρείας είναι να εμβαθύνει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τον Χάιμι Σκόπφλιν, εκπρόσωπο του Facebook, η εταιρεία «δεν κατασκευάζει δικό της τηλέφωνο». Τα σχέδια του Facebook περιλαμβάνουν «διεξοδική έρευνα με ορισμένους κατασκευαστές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η διάψευση αφορά στα σχέδια κατασκευής ενός κινητού τηλεφώνου απευθείας από το Facebook, χωρίς να γίνεται λόγος για ενδεχόμενη ανάπτυξη λογισμικού για ένα τέτοιο τηλέφωνο.

Παρά τη διάψευση, η ιστοσελίδα CNet ανέφερε ότι το Facebook βρίσκεται πράγματι σε συζητήσεις με κατασκευαστές κινητών και λογισμικού για τη δημιουργία ενός τηλεφώνου Facebook.