Στα τέλη του 2011 εγκαινιάζονται οι εργασίες κατασκευής των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και της δημιουργίας του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με την ανάπλαση χώρου 169.000 τ.μ. στο Φαληρικό Δέλτα
Πρόκειται για την πρώτη σύμπραξη ιδιωτικού- δημόσιου τομέα στη χώρα και αφορά το μεγαλύτερο πολιτιστικό κι εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η συνολική αξία κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ και την έχει αναλάβει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2015, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο, η διαχείριση και ο έλεγχός του θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο ήταν η επιλογή του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για να δημιουργήσει ένα νέο αστικό σύμβολο στο Δέλτα Φαλήρου. Διαμόρφωση λόφου
Ο διάσημος αρχιτέκτονας ενσωμάτωσε στον σχεδιασμό στοιχεία του γύρω τοπίου- φως, θάλασσα, πέτρα και γη. Στην περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου η πρόταση του Πιάνο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός λόφου ύψους 32 μέτρων με ήπια κλίση, ο οποίος θα αποτελέσει συγχρόνως την πράσινη στέγη της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φύση και πράσινη τεχνολογία συναντιούνται. Στην κορυφή του λόφου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη μέσα από το Αναγνωστήριο, έναν χώρο 900 τ.μ. με γυάλινους τοίχους κατάλληλο για περισυλλογή, ανάγνωση ή διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων. Ενα διάτρητο ηλιακό ιστίο, δηλαδή μεταλλικό στέγαστρο, με επιφάνεια 105 Χ 95 μέτρα θα υψώνεται 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου, θα εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του και θα στηρίζεται σε 40 μεταλλικούς στύλους.

Η επιφάνειά του θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Σε συνδυασμό με άλλα περιβαλλοντικά καινοτόμα σχέδια και πρακτικές που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας, της αποδοτικότητας του νερού, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την πλατινένια πιστοσποίηση LΕΕD. Την πρώτη διάκριση για πράσινες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και για έργο παρόμοιας κλίμακας στην Ευρώπη.

Γυάλινο κέλυφος
Τα δύο κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήλης και της νέας Λυρικής Σκηνής έχουν σχεδιαστεί σε ένα ενιαίο κτίσμα με γυάλινο κέλυφος που η κάλυψή του φτάνει το 15% της συνολικής έκτασης. Το γυάλινο κέλυφος, η Αγορά, είναι διαμορφωμένη ώστε να περιλαμβάνει και κοινό χώρο, ως τόπο συγκέντρωσης και ταυτόχρονα είσοδο προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.

Κατά τον Ρέντζο Πιάνο, το καλύτερο σημείο για να εκτιμήσει κανείς την αρχιτεκτονική του τόπου και την ιδέα της διαφάνειας στον σχεδιασμό είναι η Εσπλανάδα με τις χαρακτηριστικές δεντροστοιχίες που θα αναπτύσσονται παράλληλα με το γυάλινο κτίσμα. Από αυτό το σημείο που προσφέρεται για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες φαίνεται η ενοποιημένη γυάλινη όψη των δύο κτιρίων.

«ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν φωτογραφίες της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης στο φαληρικό Δέλτα. Το έργο, συνολικής αξίας €550 εκατ., έχει αναλάβει να κατασκευάσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συμβολή του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο


Παράδοση και τεχνολογική καινοτομία

ΕΝΑΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ πύργος από βιβλία ύψους τριών ορόφων πρόκειται να εκσυγχρονίσει τον θεσμό που λειτουργεί από το 1832. Το υπερσύγχρονο κτίριο θα έχει έκταση 22.000 τ.μ. και θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, τη συντήρηση των συλλογών και του αρχείου με την πληροφορία και την επικοινωνία, ώστε να εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών. Ετσι η είσοδος από την Αγορά οδηγεί στον μεγάλο χώρο υποδοχής.

Το νέο κτίριο θα στεγάσει σε μία κεντρική τοποθεσία όλες τις ερευνητικές συλλογές οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε τρία ξεχωριστά κτίρια. Οι συλλογές της ΕΒΕ περιλαμβάνουν περισσότερους από 4.500 χειρόγραφους κώδικες από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, καθώς και σημαντικά ιστορικά έγγραφα και αρχεία.

Μάλιστα η νέα ΕΒΕ θα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της, με επιλεγμένα χειρόγραφα να εκτίθενται εκ περιτροπής, δίνοντας στο κοινό τμήματα από τους θησαυρούς της πνευματικής κληρονομιάς της χώρας. Παράλληλα, η ΕΒΕ θα συνδεθεί μέσω του Διαδικτύου με άλλες διεθνείς βιβλιοθήκες και θα δίνει στους χρήστες της παγκοσμίως πρόσβαση σε υλικό για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Η δανειστική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά και προσφέρει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που δεν θα περιορίζονται μόνο στο ευήλιο εσωτερικό της βιβλιοθήκης αλλά θα επεκτείνονται και στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.


Μουσικές παραστάσεις σε ένα «λατομείο»

Ο ΡΕΝΤΖΟ ΠΙΑΝΟ, ο οποίος το 1998 τιμήθηκε με την ανώτερη αρχιτεκτονική διάκριση, το βραβείο Πρίτζκερ, έχει δώσει μέσα από το σύνολο των έργων του δείγματα για την ικανότητά του να χειρίζεται αρχιτεκτονικά τις ανάγκες του ήχου και να προσαρμόζει τα επιτεύγματα της τεχνολογίας για την ανάπτυξη κτιρίων που στεγάζουν τη μουσική. Ο χώρος υποδοχής της Λυρικής Σκηνής παίρνει στοιχεία από τη μορφή ενός λατομείου. Οι επιβλητικές στήλες από πέτρα, εντυπωσιακές στο φως της ημέρας, μυστηριώδεις τη νύχτα, προδιαθέτουν το κοινό για τις παραστάσεις πάνω στη σκηνή. Ο πολυλειτουργικός χώρος της νέας Λυρικής Σκηνής θα έχει έκταση 28.000 τ.μ. και θα αποτελείται από το κεντρικό θέατρο των 1.400 θέσεων, τα καμαρίνια, τους χώρους για πρόβες καλλιτεχνών, τη σχολή χορού, καθώς και ένα μικρότερο πειραματικό θέατρο 400 θέσεων. Οι σκηνές στο κτίριο της Λυρικής, εκτός από την ποιότητα της ακουστικής και τις μηχανικές δυνατότητες, μπορούν να ανταποκριθούν σε παραγωγές όπερας, μιούζικαλ, μπαλέτου, σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και multi media εικαστικά προγράμματα. Οι σκάλες που αναπτύσσονται στην περίμετρο του επιβλητικού χώρου υποδοχής συνδέονται με θεωρεία σε όλα τα επίπεδα, προσφέροντας στους θεατές την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά το εντυπωσιακό σκηνικό. Ενώ το εσωτερικό του πειραματικού θεάτρου έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει ευέλικτη διαμόρφωση χωρίς μόνιμα καθίσματα.

Για να εξυπηρετεί τις πειραματικες παραγωγές της Λυρικής Σκηνής, τις παραγωγές σύγχρονης ελληνικής μουσικής και χορού, τις παιδικές παραστάσεις, καθώς και άλλες θεατρικές εκδηλώσεις.


Ενας Μεσογειακός Κήπος

ΑΠΟ ΤΗ βόρεια πλευρά του Πάρκου, στους δρόμους της Καλλιθέας ο ήχος και η κίνηση των συντριβανιών υποδέχονται τους επισκέπτες. Εκεί θα διαμορφωθούν σχεδιαστικά σύγχρονες παιδικές χαρές και αλέες που θα οδηγούν στο εσωτερικό του Πάρκου. Ψηλά πεύκα και ελιές θα είναι τα χαρακτηριστικά δέντρα που θα φυτευτούν στην έκταση αυτή. Ανάμεσά τους διάσπαρτα θα υπάρχουν μικρότερα δέντρα που θα σχηματίζουν ανοιχτούς και κλειστούς χώρους φωτός και σκιάς. Στο κέντρο του Πάρκου θα διαμορφωθεί ένας μεγάλος ανοικτός χώρος πρασίνου, ο Μεσογειακός Κήπος, που θα λειτουργεί και ως τόπος για συγκεντρώσεις, διοργανώσεις συναυλιών, φεστιβάλ και προβολής ταινιών. Ο ανοικτός ηλιόλουστος Μεσογειακός Κήπος με τις ποικιλίες από πυξάρι, κορονίλλα, σχίνα, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, δενδρολίβανο, ευφορβία και τριαντάφυλλα κάθε μήνα θα φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή θα δημιουργεί διαφορετικούς συνδυασμούς από άνθη και φυλλώματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από