Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ τραβήχτηκε μετά το μεσημεριανό γεύμα τους μια καλοκαιρινή μέρα στη Σχοινούσα. Η σύζυγος του φωτογράφου είναι καθισμένη σε μια καρέκλα στην αυλή του εξοχικού τους και φοράει μπλουζάκι, αλλά όχι εσώρουχο. Το βρώμικο πιάτο με την ομελέτα βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, δίπλα στο χέρι της. Ανοίγοντας τα πόδια της, αποκαλύπτει στον φακό τα γεννητικά της όργανα. Η φωτογραφία του Παναγιώτη Λάμπρου, με τον τίτλο «Το πορτρέτο της βρετανίδας συζύγου μου», επελέγη ως ένα από τα τέσσερα έργα που θα διαγωνιστούν στην τελική φάση του φωτογραφικού διαγωνισμού Τaylor Wessing Ρhotographic Ρortrait Ρrize 2010 με έπαθλο 12.000 λίρες.

Ωστόσο, η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου η οποία θα φιλοξενεί τα 60 καλύτερα έργα του διαγωνισμού μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2011, πρόκειται να εκδώσει ειδική προειδοποίηση προς τους επισκέπτες της ειδικά για το έργο του κ. Λάμπρου.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ», κατανοεί το γιατί καθώς η φωτογραφία ίσως σχοινοβατεί ανάμεσα στο άκρως προσωπικό και στο δημόσιο. Εκείνος βέβαια δεν τη θεωρεί προκλητική αλλά πρόκληση για τις αισθήσεις, και επέλεξε με τη σύζυγό του να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για να θέσει τη φωτογραφία σε κοινή θέα. «Είναι το πρώτο γυμνό που δημοσιοποιώ», λέει.

Καλλιτεχνική ευαισθησία

«Αυτό που κάνω έχει την πρόθεση να μιλήσει σε ανθρώπους που έχουν οπτική παιδεία και ταυτόχρονα καλλιτεχνική ευαισθησία. Για τους υπολοίπους θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταθώ απέναντι στο έργο μου, αλλά δεν θα τρελαθώ κιόλας». Προτιμά να μη συγχέεται η τέχνη με την προσωπική του ζωή. Οπως όμως λέει, επέλεξε να βάλει τη λέξη «σύζυγος» στον τίτλο για να παίξει «με τη βαθιά κυριολεξία τη στιγμή των πραγμάτων».

Το έργο του χαρακτηρίστηκε από τη βρετανική «Γκάρντιαν», «”κάτι ανάμεσα σε ηδονοβλεπτικό και πορνογραφικό”. Εξαιτίας της ποιότητας του έργου ουδέποτε σκέφτηκα ότι θα μπορέσει κανείς να το συμπεριλάβει σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Αυτή η φωτογραφία διαπραγματεύεται την προσωπική στιγμή σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προσωπικό, αλλά δεν έχει για εμένα καμία σημασία», λέει ο κ. Λάμπρου, ο οποίος φοβάται μήπως τελικά η Αστυνομία του Λονδίνου κατεβάσει τη φωτογραφία του, όπως έγινε πέρυσι με τη γυμνή φωτογραφία της Μπρουκ Σιλντς σε ηλικία 10 ετών στην Γκαλερί Τέιτ, επειδή κάποιος προσβλήθηκε. «Είναι κρίμα να σταματήσει μια καλή προσπάθεια, λόγω του θορύβου που έχει δημιουργηθεί ήδη», λέει. Το έργο του κ. Λάμπρου επελέγη ανώνυμα ανάμεσα σε 6.000 συμμετοχές από 2.401 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους. Τα βραβεία για το Τaylor Wessing Ρhotographic Ρortrait Ρrize 2010 θα ανακοινωθούν 9 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.