Εκ νέου σε κεντροδεξιά κυβέρνηση αναμένεται να οδηγήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σουηδία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ χθες η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, η 53χρονη Μόνα Σαλίν, επανέλαβε την ελπίδα της πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Οι κάλπες κλείνουν στις 21.00 ώρα Ελλάδος.

Ο 45χρονος πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελτ, ελπίζει ότι θα οδηγήσει στην εξουσία για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία το συνασπισμό τεσσάρων κεντροδεξιών κομμάτων του οποίου ηγείται, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία 100 χρόνια.

Για πρώτη φορά διαφαίνεται και η είσοδος στη σουηδική βουλή ακροδεξιού κόμματος, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στους «Σουηδούς Δημοκράτες» του31χρονου, Τζίμι Όκεσον, πάνω από 4%.

Μία τέτοια νίκη θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίο έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας τα 63 από τα 80 τελευταία χρόνια και θεωρούνται οι θεματοφύλακες του φημισμένου σουηδικού κράτους πρόνοιας.

Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες, Σάββατο, εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα 3 έως 9 μονάδων στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο συνασπισμών που διεκδικούν την εξουσία έχει μειωθεί.

Η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, η 53χρονη, Μόνα Σαλίν, επανέλαβε χθες την ελπίδα της πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, δηλώνοντας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε και να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση "Κόκκινων-Πράσινων"».

Στις κάλπες καλείται φέτος αριθμός-ρεκόρ νέων ψηφοφόρων, καθώς από τους περίπου7 εκατ. εγγεγραμμένους, οι 500.000 ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Η συμμετοχή, η οποία στις προηγούμενες εκλογές ανήλθε στο 82%, αναμένεται να είναι μεγάλη, περίπου 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει μέχρι τοΣάββατο το βράδυ, έναντι 1,8 εκατ. την ίδια μέρα το 2006.

Βάσει του σουηδικού εκλογικού συστήματος, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε προκαθορισμένα σημεία μέχρι και τρεις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία των εκλογών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από