Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μαζί με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, τον ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ, το Δήμο Αθηναίων και άλλους φορείς στο πλαίσιο της Ευρωπαίκής Εβδομάδας Μετακίνησης, διοργανώνουν δράσεις σε όλη την Αθήνα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οι δράσεις κορυφώνονταισήμερα με εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου, η οποία θα δοθεί στο κοινό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Με κεντρικό σύνθημα «Μετακινούμαστε έξυπνα, ζούμε καλύτερα», φορείς και οργανώσεις επιχειρούν μια μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό.

Για την διευκόλυνση της πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στο Σύνταγμα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια του μετρό, του τραμ καθώς και των κεντρικών γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ.

Μάλιστα θα ισχύει ειδική τιμήενός ευρώ για απεριόριστες μετακινήσεις όλη την ημέρα με τα μέσα μεταφοράς.

Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, όλη την ημέρα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.

Θα υπάρξει επίσης κλήρωση του ΟΑΣΑ με έπαθλο δωρεάν μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Ειδικότερα για τα παιδιά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχουν ετοιμάσει μια σειρά από δραστηριότητες για ένα «αξέχαστο Σάββατο πρωί στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς».

Το Ι.Ο.ΑΣ. θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με τίτλο «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» για τα παιδιά του Δημοτικού, θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEROES, που αφορά στην υιοθέτηση προτύπων σωστής συμπεριφοράς για τους νέους με έμφαση στις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση, Έκθεση Αφίσας με θέμα «Συμπεριφορά στο δρόμο» και θα διανείμει υλικό για τη «Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό».

Οι δραστηριότητες του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων περιλαμβάνουν δημιουργικά παιχνίδια που στοχεύουν στην ενημέρωση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των μέσων μεταφοράς.

Λίγο πιο πέρα από την Πανεπιστημίου, στην πλατεία Συντάγματος και από τις 10 το πρωί σας περιμένει ο ΟΡ.ΟΔ.Α. (Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας) του Δήμου Αθηναίων που έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ, τον ΣΕΣ και την Quality & Safety ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους με προσομοιωτές οδήγησης και ανατροπής αυτοκινήτου, καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας μέσω του παιχνιδιού.

Επίσης θα υπάρχουν δώρα, αλλά και ξυλοπόδαροι, μουσικές και άλλες εκπλήξεις.

Τα ΗΛΠΑΠ θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους «Με λύση για την πόλη» που αφορά στην εξοικείωση των παιδιών του δημοτικού με τις αστικές συγκοινωνίες και ιδιαίτερα τα τρόλεϊ.

Η ΤΡΑΜ ΑΕ, ο Δήμος Ν. Ερυθραίας και το ΜBIKE σχεδίασαν για σας show με ποδήλατα, παιχνίδια δεξιοτεχνίας θα έχουν πολλά- πολλά ποδήλατα προς διάθεση για να δοκιμάσετε τις ποδηλατικές σας ικανότητες και να πάρετε και το δωράκι σας.

Στον Πειραιά στο Μουσείο των ΗΣΑΠ που βρίσκεται μέσα στο σταθμό θα σας περιμένουν συνταξιούχοι εργαζόμενοι της Εταιρείας για να σας ξεναγήσουν με χαρά και υπερηφάνεια στην ιστορία του τρίτου αστικού σιδηροδρόμου στον κόσμο μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.