Ρυθμίσεις για την ταχύτερη είσπραξη των προστίμων που εκκρεμούν λόγω της συσσώρευσης των υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις σοβαρές αιτιάσεις των δικαστών ως προς τη νομιμότητά τους.


Με την εφαρμογή των υπό συζήτηση μέτρων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι πολύ σύντομα θα εκκαθαριστούν οι φορολογικές διαφορές, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τις 150.000 και έτσι θα αρχίσει να εισρέει στο δημόσιο ταμείο χρήμα από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους φορολογουμένους, τα οποία παραμένουν «παγωμένα» λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας των υποθέσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση μελετάται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση ενός και μόνον βαθμού κρίσης των συναφών προσφυγών. Η άλλη ρύθμιση που προτείνει το νομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών αφορά την αυστηροποίηση της χορήγησης αναστολών, ώστε οι προσφεύγοντες να μην απαλλάσσονται από τις συνέπειες όσο εκκρεμεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει αναστολή με την κατάθεση της προσφυγής, ο προσφεύγων θα υποχρεούται να καταβάλει το 25% της οφειλής του. Αλλως, αν αποδειχθεί ασυνεπής, μπορεί το ΣΔΟΕ να προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του, σε πλειστηριασμούς κ.λπ. Σήμερα, η πλειονότητα των προσφευγόντων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία κατορθώνουν να αποσπάσουν αναστολή, προσκομίζοντας στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η αδυναμία τους να καταβάλουν το 25% της οφειλής, με αποτέλεσμα το πρόστιμο να «παγώνει» επ΄ αόριστον.

Οι δικαστές

Και τα δύο μέτρα ωστόσο προσκρούουν στις αντιδράσεις του δικαστικού και του νομικού κόσμου, ως αντίθετα προς τις συνταγματικές επιταγές και την ΕΣΔΑ. Η εκδίκαση των υποθέσεων σε έναν και μοναδικό βαθμό ειδικότερα, χωρίς τη δυνατότητα του διαδίκου να κάνει χρήση κανενός ενδίκου μέσου, προσκρούει στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υποστηρίζουν δικαστικές πηγές, αμφισβητώντας ευθέως τη νομιμότητα της ρύθμισης. Η εν λόγω πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την παραπομπή των υποθέσεων με οικονομικό αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ απευθείας στο Εφετείογια έναν και μοναδικό βαθμό κρίσης- και τις υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο κάτω των 150.000 ευρώ στο Πρωτοδικείο, χωρίς τη δυνατότητα έφεσης. Οπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, το μέτρο συνιστά συρρίκνωση των δικαιωμάτων των διαδίκων και αν τελικά προωθηθεί αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Για την αναστολή

Της ίδιας αντιμετώπισης εκ μέρους της νομικής κοινότητας θα τύχει και η αυστηροποίηση της χορήγησης αναστολής, ως μέτρο που αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας των διαδίκων. Κι αυτό γιατί, ενώ με το ισχύον καθεστώς οι αναστολές χορηγούνται σχετικά εύκολα αν ο ενδιαφερόμενος αποδείξει την οικονομική δυσκολία του, στο εξής η δυνατότητα αυτή σχεδόν θα καταργηθεί. Πάντως, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, το οποίο δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, δεν συμπεριελήφθη καμία παρόμοια διάταξη παρά τη συνάφεια του περιεχομένου του. Το ενδεχόμενο να προστεθούν στην πορεία δεν αποκλείεται, αλλά εξίσου πιθανό είναι να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων- όπου εκκρεμούν και οι άνω των 150.000 φορολογικές υποθέσεις- κινούνται προς την κατεύθυνση της ταχείας εκκαθάρισης των διαφορών, κυρίως με την ενίσχυση του θεσμού της πρότυπης δίκης, όπου οι υποθέσεις με ομοειδές αντικείμενο θα επιλύονται με τη λήψη μιας «πιλοτικής» απόφασης. Η διαδικασία της πρότυπης δίκης θα κινείται από τον γενικό επίτροπο Επικρατείας κατόπιν αιτήματος των διευθυνόντων τα Διοικητικά Δικαστήρια, των οικείων δικηγορικών συλλόγων και του υπουργού Οικονομικών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η εκδίκαση των υποθέσεων θα γίνεται σε έναν και μοναδικό βαθμό- Συρρίκνωση των δικαιωμάτων των διαδίκων, λένε νομικοί κύκλοι