Μία βίαιη λεκτική σύγκρουση ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για το θέμα των Ρομά σημάδεψε τη χθεσινή σύνοδο των «27». Μπορεί ο Σαρκοζί να το διέψευσε, όμως τόσο ο βούλγαρος πρωθυπουργός όσο και αρκετοί διπλωμάτες απεσταλμένοι επιμένουν πως υπήρξε άγριος διαξιφισμός.

Για «σκάνδαλο» έκανε λόγο στο βουλγαρικό ραδιόφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου, ο γάλλος πρόεδρος πήρε τον λόγο ενώπιον όλων των ηγετών, και του Μπαρόζο, για να δηλώσει πως, συγκρίνοντας, μέσω της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ τις απελάσεις των Ρομά σήμερα με τις διώξεις που υπέστησαν επί Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «η Κομισιόν πλήγωσε τη Γαλλία». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε με σθένος της πολιτικής του. Κατόπιν αυτού, ο Μπαρόζο σηκώθηκε όρθιος και είπε στον Σαρκοζί πως δεν είναι καθόλου ευτυχής με την κατάσταση στη Γαλλία. Ο Σαρκοζί απάντησε σε ανάλογα έντονο ύφος και οι υπόλοιποι ηγέτες έμειναν να παρακολουθούν άφωνοι τον καβγά.

«Αηδιαστικές»

«Αν υπάρχει κάποιος που κρατά την ψυχραιμία του, και αποφεύγει τα ακραία σχόλια, αυτός είμαι σίγουρα εγώ», δήλωσε λίγο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο (γνωστός για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του) πρόεδρος της Γαλλίας. Χαρακτήρισε πάντως «προσβλητικές, εξευτελιστικές, αηδιαστικές» τις δηλώσεις της Ρέντινγκ- παρότι η επίτροπος έχει πάρει πλέον αποστάσεις από τη σύγκριση που έκανε ανάμεσα στην πολιτική Σαρκοζί και την πολιτική του Βισύ έναντι των Ρομά. «Ας τα αφήσουμε αυτά πίσω μας, ας ασχοληθούμε με την ουσία», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαρόζο ερωτηθείς για τον διαπληκτισμό. Και ο ίδιος, πάντως, επανέλαβε χθες πως θεωρεί «απαράδεκτες» τις διακρίσεις εις βάρος εθνοτικών μειονοτήτων.

«Είμαι ο ηγέτης του γαλλικού κράτους και δεν μπορώ να επιτρέψω να προσβάλλουν τη χώρα μου», διακήρυξε ο Σαρκοζί. «Θα συνεχίσουμε να ξηλώνουμε τους παράνομους καταυλισμούς, όποιος και αν μένει σε αυτούς», ξεκαθάρισε. Οπως είπε, οι απελάσεις Ρομά είναι θέμα ασφαλείας, οι 100 και πλέον καταυλισμοί που ξηλώθηκαν ήταν άντρα εγκληματικότητας και άθλιων συνθηκών διαβίωσης- και από τη στιγμή που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν.

Ο Σαρκοζί υποστήριξε πως η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, του εξέφρασε τη στήριξή της καταγγέλλοντας τον τόνο των δηλώσεων της Ρέντινγκ· υποστήριξε μάλιστα πως του έχει «εμπιστευτεί» ότι θα προχωρήσει και η ίδια τις επόμενες εβδομάδες «σε εκκένωση των (παράνομων) καταυλισμών. Μόνο που ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε άμεσα από γερμανούς διπλωμάτες.

Ο Σαρκοζί ισχυρίστηκε επίσης πως έχει τη στήριξη του λουξεμβούργιου πρωθυπουργού, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην πραγματικότητα, ο Γιούνκερ εθεάθη να του δίνει με το ζόρι το χέρι. Και λίγο αργότερα δήλωσε πως οι δηλώσεις του εις βάρος του Λουξεμβούργου (ο Σαρκοζί φέρεται να κάλεσε προχθές την Ρέντινγκ να πάρει τους Ρομά στην πατρίδα της, το Λουξεμβούργο) «δεν ήταν οι προσήκουσες». Δημοσίως τουλάχιστον, ο μόνος από τους «27» που έχει εκφράσει την άνευ όρων υποστήριξή του στον Νικολά Σαρκοζί για το θέμα είναι ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το συμπέρασμα; Κανένα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «τίποτα δεν αποφασίστηκε» στη διάρκεια της Συνόδου όσον αφορά τους Ρομά. Το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη σύνοδο, «κατά την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν επί μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα».

«Ναι» σε μηχανισμό κυρώσεων είπε ο Γιώργος

Υπέρ ενός μηχανισμού κυρώσεων, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης και του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ενωση, ετάχθη χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, που είχε ως κεντρικά θέματα την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική αλλά και την οικονομική διακυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι κυρώσεις δεν πρέπει να αφορούν μόνον τα κράτη-μέλη, αλλά να επεκταθούν και στο τραπεζικό σύστημα όταν αυτό συμβάλλει στη φοροδιαφυγή και τη δημιουργία φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «χρειαζόμαστε, πρώτον, έναν μηχανισμό παρακολούθησης και, δεύτερον, έναν μηχανισμό κυρώσεων». Οπως εξήγησε, εάν υπήρχε αυτό το σύστημα πριν από έξι χρόνια, η Ελλάδα δεν θα είχε φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας. Διευκρίνισε επίσης ότι η χθεσινή συζήτηση δεν υπεισήλθε στο είδος των κυρώσεων, αλλά κατά την ελληνική θέση δεν θα πρέπει να αφορά μόνον παραβάσεις στο έλλειμμα και το χρέος, αλλά να συμπληρώνεται από έναν μηχανισμό που θα συνδέεται με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Σημειώνεται ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουόπως αναφέρουν και τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου- θα πρέπει να υποβάλει την τελική έκθεσή του με το σύνολο των προτάσεών του για την οικονομική διακυβέρνηση. Τόσο όμως το Βερολίνο, όσο και οι σύμμαχοί του, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πιέσουν μέ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:

«Κυρώσεις και στο τραπεζικό σύστημα όταν συμβάλλει στη φοροδιαφυγή»

χρι τέλους για ποινές που θα περιλαμβάνουν τη στέρηση των κοινοτικών κονδυλίων ή και του δικαιώματος ψήφου.

«Καμία χαλάρωση»

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «χαλάρωσης» όσον αφορά το Μνημόνιο, εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας «ήταν και αυτό της αξιοπιστίας», οπότε «έπρεπε να δείξουμε θέληση εξυγίανσης». Τόνισε ότι το χρέος και τα ελλείμματα είναι αποτέλεσμα άλλων παραγόντων, όπως η ανομία, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και «αυτά πρέπει να τα χτυπήσουμε και εκεί δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαλάρωση».

«Η λιτότητα δεν είναι λύση»

Ωστόσο, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το μέγα ζήτημα της ανάπτυξης παραμένει και η λιτότητα δεν είναι λύση- αυτό που είναι λύση είναι η υπεύθυνη διαχείριση των μακροοικονομικών. «Η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους να δημιουργεί δουλειές. Ακόμη και η ίδια η Ενωση μπορεί να συμβάλει με κονδύλια για την πράσινη οικονομία, τις υποδομές, τα δίκτυα, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την καινοτομία». Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα οι φωνές που ζητούν τέτοιες αναπτυξιακές επενδύσεις να πολλαπλασιαστούν.

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Παπανδρέου παρέπεμψε στον ελληνικό λαό, που θα κρίνει τον πατριωτικό χειρισμό από μέρους της κυβέρνησης μιας εθνικής κρίσης.

Τέλος, υπογράμμισε πως η μείωση στα έσοδα δεν επηρεάζει τους στόχους, αλλά το φορολογικό σύστημα οφείλει να είναι και δίκαιο και αποτελεσματικό και αυτό απαιτεί άλλους μηχανισμούς και άλλη αντίληψη δικαίου. Και πρόσθεσε ότι χωρίς αλλαγή νοοτροπίας «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις πολιτικές που θέλουμε εμείς».

Πάντως, σε μια αισθητή- πιο ρεαλιστική- απόκλιση από τις σχετικές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, ο Πρωθυπουργός είπε πως «παραμένει ερωτηματικό πότε θα ανταποκριθούν οι αγορές- εμείς βέβαια θα θέλαμε το συντομότερο».