Τα κοσµήµατα από διαµάντια και οι πολλών καρατίων «συγγενείς» τους που παρουσιάζονται στην Μπιενάλε Παλαιοπωλών και Κοσµηµατοποιών στο Παρίσι προσελκύουν τα βλέµµατα και τον οβολό µεγάλων επενδυτών
Πολύτιµοι λίθοι στις αποχρώσεις δροσερών κοκτέιλ, λεπτοκαµωµένες αναπαραστάσεις µνηµείων του Παρισιού στα πλαϊνά τοιχώµατα φίνων ρολογιών, πλάσµατα του ζωικού βασιλείου σε µια συνεύρεση µε το φυτικό και φανταστικές εικόνες από τα ταξίδια του Ιουλίου Βερν εµπνέουν τους καλύτερους τεχνίτες κοσµηµάτων. Και τα πολύτιµα έργα τους συγκεντρώνουν τα βλέµµατα στην Μπιενάλε Παλαιοπωλών και Κοσµηµατοποιών στη γαλλική πρωτεύουσα, στο «Γκραν Παλαί». Αυτές τις δύσκολες εποχές που η τιµή του χρυσού έχει ανεβεί και τα καράτια των πολύτιµων λίθων θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις, η 25η Μπιενάλε Παλαιοπωλών – Κοσµηµατοποιών έχει µεγάλη σηµασία για τον κόσµο της πολυτέλειας και της τέχνης. Ο πρόεδρός της Ερβέ Ααρόν, παρουσιάζοντας τους 80 παλαιοπώλες και τους 7 οίκους υψηλής κοσµηµατοποιίας που συµµετέχουν στη φετινή διοργάνωση, την χαρακτήρισε «πλούσια σε ανακαλύψεις και σταθερές αξίες». «Η αγορά είναι αρκετά δυνατή. Περιµένουµε να πουλήσουµε περισσότερο, συγκριτικά µε δυο χρόνια πίσω. Οι αντιλήψεις του κόσµου έχουν αλλάξει.

Πριν από δέκα χρόνια δεν αγόραζαν κοσµήµατα ως επένδυση αλλά κυρίως για το αίσθηµα ευχαρίστησης που προσφέρουν», λέει ο πρόεδρος του οίκου Cartier Μπερνάρ Φορνάς. Και αυτή η προσδοκία παρακίνησε τον Cartier να ανατρέξει στη λίστα του και να προσκαλέσει στο Παρίσι 250 καλούς πελάτες για να δουν τις δηµιουργίες τους σε πολύτιµα αντικείµενα µικρογλυπτικής, εξαίρετους λίθους σε περιδέραια, δαχτυλίδια και ρολόγια δεµένα σε βραχιόλια, µε πρωταγωνιστές πάνθηρες, φλαµίνγκος, φτερά, σταγόνες νερού και άλλα στοιχεία της φύσης που σχηµατίζονται, µεταξύ άλλων, πάνω σε ένα µπλε ζαφείρι βάρους 52,24 καρατίων, γύρω από ένα διαµάντι 24,31 καρατίων, ή σε ένα εξαγωνικό σµαράγδι από παλιά εξόρυξη στην Κολοµβία.

Ο οίκος Christian Dior από το 1998 επεκτάθηκε και στις δηµιουργίες υψηλής κοσµηµατοποιίας. Με τη Βικτουάρ Καστελάν να δένει τα πολύτιµα διαµάντια µε τις εκτυφλωτικές αποχρώσεις πολύτιµων και ηµιπολύτιµων λίθων και να σχεδιάζει τα πιο µοντέρνα δαχτυλίδια, περιδέραια, µπρασελέ που είχε σκεφτεί µέχρι τότε να παρουσιάσει ένας οίκος µε µεγάλο όνοµα στην ιστορία της γαλλικής πολυτέλειας.

Η Βικτουάρ ντε Καστελάν, Παριζιάνα µε εκκεντρικά γούστα, κατάφερε να επιβάλει τις δηµιουργίες της Dior Ηaute Joaillerie στο αυστηρό περιβάλλον της πλατείας Βαντόµ, που φιλοξενεί τις βιτρίνες των µεγάλων κοσµηµατοπωλείων. Στην 25η Μπιενάλε ο Dior θα παρουσιάσει «Το Κουτί της Βικτουάρ» µε τη νέα της συλλογή δαχτυλιδιών και περιδέραιων µε πολύχρωµα συµπλέγµατα φιδιών και φυτικών µοτίβων.

ΙΝFΟ

25η Βiennale des Αntiquaires, «Γκραν Παλαί», στο Παρίσι έως τις 22/9. Στο Ιντερνετ: http://www. bdafrance.eu

Τα φτερά της Chanel


Στο Γκραν Παλέ, σε έκταση 1.524 τετραγωνικών µέτρων, έχει δηµιουργηθεί ένα σκηνικό που θυµίζει κουτί κοσµήµατος και φιλοξενεί και τις δηµιουργίες των οίκων Chanel Joaillerie, Dior Joaillerie, Van Cleef & Αrpels, Ηarry Winston, Ρiaget, Louis Vuitton που θα παρουσιαστούν στους 80.000 επισκέπτες από όλα τα σηµεία του πλανήτη. Ο οίκος Chanel, στην τρίτη του συµµετοχή στη διοργάνωση που πραγµατοποιείται κάθε δύο χρόνια, παρουσιάζει κοσµήµατα από διαµάντια και λευκόχρυσο µε θέµα το φτερό. Ενα σχέδιο που η Μαντεµουαζέλ Σανέλ είχε σκεφτεί και αποφασίσει ότι ήταν η καλύτερη ιδέα για να ερµηνεύσει το όνειρο της πολυτέλειας στη συλλογή «Κοσµήµατα από Διαµάντια», το 1932.

Εποχή δηλαδή που το Κραχ είχε βυθίσει τις χώρες της Δύσης στην πρώτη µεγάλη Υφεση. Το πιο εντυπωσιακό κόσµηµα αυτής της νέας σειράς των 30 δηµιουργιών είναι µία υπερµεγέθης καρφίτσα. Οι νευρικές απολήξεις του φύλλου είναι όλες καλυµµένες από διαµάντια και ο τολµηρός σχεδιασµός του δίνει τη δυνατότητα το φύλλο αυτό να φορεθεί µε πολλούς τρόπους: ξεκούραστα πάνω σε ενα φαρδύ πέτο που φτάνει στον ώµο, σαν στολίδι µίας ζώνης που δένει σε µία απλή φούστα, καρφιτσωµένο σε ένα καπέλο ή φορεµένο στο κεφάλι, σαν διάδηµα µε µία µαύρη κορδέλα στολίζοντας ένα απλό σινιόν. Η γερµανίδα ηθοποιός Νταϊάν Κρούγκερ το φόρεσε µε αυτόν τον τρόπο στα µαλλιά της στο Φεστιβάλ των Καννών τον περασµένο Μάιο.