Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Λε Μοντ» κατηγόρησε χθες τη γαλλική προεδρία ότι παραβίασε τους νόµους περί προστασίας των πηγών των δηµοσιογράφων στο πλαίσιο του πολιτικοοικονοµικού σκανδάλου Βερτ – Μπετανκούρ και ανακοίνωσε πως καταθέτει µήνυση κατ’ αγνώστων. Η προεδρία έσπευσε να διαψεύσει τις κατηγορίες, όµως ο Νικολά Σαρκοζί δεν ησυχάζει: νέες εις βάρος του κατηγορίες για διαφθορά επρόκειτο να διατυπωθούν σήµερα σε ειδησεογραφικό ιστότοπο.

«Για να προσδιορίσει την ταυτότητα της πηγής πληροφοριών οι οποίες δηµοσιεύτηκαν στη “Λε Μοντ” για την υπόθεση Βερτ – Μπετανκούρ και για να επιχειρήσει να βάλει τέλος στις αποκαλύψεις στον Τύπο για την έρευνα αυτή, το Μέγαρο των Ηλυσίων προσέφυγε στη διάρκεια του Ιουλίου σε διαδικασίες που παραβιάζουν άµεσα τον νόµο περί προστασίας του απορρήτου των πηγών των δηµοσιογράφων», έγραψε η Σιλβί Κοφµάν, διευθύντρια σύνταξης της εφηµερίδας. «Η “Λε Μοντ” θα καταθέσει µήνυση κατ’ αγνώστων για παραβίαση του απορρήτου των πηγών», ανακοίνωσε χθες η εφηµερίδα στην πρώτη σελίδα της. «Χρησιµοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της αντικατασκοπείας για να αναζητηθεί ο πληροφοριοδότης ενός από τους δηµοσιογράφους µας».

Η γαλλική προεδρία αντέκρουσε τις κατηγορίες. «Το Μέγαρο των Ηλυσίων διαψεύδει πλήρως τις κατηγορίες της “Μοντ” και η προεδρία της Δηµοκρατίας διευκρινίζει πως ουδέποτε έδωσε την παραµικρή οδηγία σε οποιαδήποτε υπηρεσία», αναφέρει σε σύντοµη δήλωσή της.

Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ αντιµετωπίζει από την άνοιξη κατηγορίες για σύγκρουση συµφερόντων και παράνοµη πολιτική χρηµατοδότηση σε µια υπόθεση που τον συνδέει µε τη Λιλιάν Μπετανκούρ, την κληρονόµο της εταιρείας καλλυντικών L’Οreal.

Φίλος του προέδρου

Στο µεταξύ, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Μediapart πρόκειται σήµερα να αποκαλύψει στοιχεία για µιαν άλλη υπόθεση διαφθοράς. Η κυβέρνηση Σαρκοζί κατηγορείται ότι έκανε τα στραβά µάτια στη φοροδιαφυγή της οικογένειας Βιλντενστάιν, ο αρχηγός της οποίας, ο Γκι Βιλντενστάιν, είναι προσωπικός φίλος και χρηµατοδότης του προέδρου και είχε ιδρύσει µαζί του το κυβερνών κόµµα UΜΡ (Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνηµα). Η οικογένεια Βιλντενστάιν κατέχει µια από τις περιφηµότερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσµο και ο Γκι έχει κατηγορηθεί πως έκρυψε από την εφορία ένα µεγάλο µέρος της οικογενειακής περιουσίας χρησιµοποιώντας υπεράκτιες εταιρείες.