Καταδικαστική απόφαση με την οποία η Τουρκία καλείται να πληρώσει 170.000 δολάρια(131.350) εξέδωσε τοΕυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί δεν προστάτεψε , παρά τις απειλές, τον αρμενικής καταγωγής τούρκο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2007.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η αποζημίωση στην οικογένεια του Ντινκ αποφασίστηκε λόγω της έλλειψης σεβασμού στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκίακαι εξαιτίας της αποτυχίας της ‘Αγκυρας να πραγματοποιήσει μια εμπεριστατωμένη έρευνα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας.

Ο Ντινκ, ενθάρρυνε την συμφιλίωση Τουρκίας-Αρμενίας αλλά προκάλεσε τους τούρκους εθνικιστές με τις απόψεις του ότι οιμαζικές δολοφονίες των Αρμενίων κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο συνιστούν γενοκτονία. Ο Ντινκ έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσηςαπό εθνικιστήέξω από τα γραφεία της εφημερίδας του Agos στις 19 Ιανουαρίου του 2007.

Η δολοφονία του προκάλεσε αντιδράσεις διεθνώς καθώς και δημόσια συζήτηση στην Τουρκία για την ελευθερία της έκφρασης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με σημερινή ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η χώρα θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου και θα λάβει μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων παραβιάσεων.