Στο πλευρό των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί ο νέος επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου,  σε μια πρώτη προσπάθεια να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

«Οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για την Εκκλησία και για μας. Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα νέο τρόπο» επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος Αντρέ Ζοζέφ Λεονάρ, αναφερόμενος στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το θέμα της κακοποίησης. Όπως έγινε γνωστό, ορισμένα θύματα- τουλάχιστον 13 στον αριθμό- οδηγήθηκαν ακόμη και στην αυτοκτονία.

«Μας προκαλεί πόνο. Δεν θα είναι εύκολο να βγούμε από αυτή την κρίση», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος και πρότεινε την δημιουργία ενός κέντρου «συμφιλίωσης και θεραπείας» και τη θέσπιση νέων κανονισμών για ιερείς. Το συγκεκριμένο κέντρο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι στόχος της Εκκλησίας είναι να συνεργάζεται στο εξής πιο στενά με την αστυνομία.

Τα θύματα

Σύμφωνα με την επιτροπή της Εκκλησίας που ερεύνησε το θέμα αναφέρθηκαν τουλάχιστον 300 κρούσματα κακοποίησης. Τα περισσότερα θύματα, τα 2/3 των θυμάτων, ήταν αγόρια αλλά υπέφεραν και 100 κορίτσια.

«Δεν θα είναι κάτι καινούριο. Οι επίσκοποι έχουν βρει εδώ και πολλά χρόνια πολλές τεχνικές για να κερδίσουν χρόνο και να αναβάλουν την τελική κρίση», επισήμανε ο Σαμ Ντερίν, ένα από τα άτομα που κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε από ιερείς από τα 11 ως τα 13 του.

Ο δικηγόρος περίπου 30 θυμάτων, Βάλτερ Βαν Στινμπρουγκε, είπε στη βελγική τηλεόραση ότι η Εκκλησία θα πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει αποζημιώσεις  και να αφήσει τις κρίσεις για τις υποθέσεις στις δικαστικές αρχές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από