ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΝΤΟΣ και εκτός Τουρκίας δροµολογεί το «ναι» της πλειοψηφίας των τούρκων πολιτών στο πακέτο των συνταγµατικών µεταρρυθµίσεων της κυβέρνησης Ερντογάν, που έλαβε χαρακτήρα ψήφου εµπιστοσύνης προς την τουρκική κυβέρνηση, εκτιµούν τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα.

Η ευρεία νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λένε διπλωµατικές πηγές στην Αθήνα, λύνει τα χέρια του τούρκου πρωθυπουργού, τόσο στο εσωτερικό του και σε σχέση µε την αξιωµατική αντιπολίτευση του Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου, η οποία δέχθηκε χθες µεγάλο πλήγµα, αλλά και σε σχέση µε τις µεταρρυθµίσεις που απαιτούνται για την ένταξη στην Ε.Ε.

«Νέα λαϊκή εντολή»

Οι ίδιες πηγές εκτιµούν ότι το «ναι» στο πακέτο των µεταρρυθµίσεων, οι οποίες, µεταξύ άλλων, προβλέπουν τον περιορισµό της δικαστικής εξουσίας και της κυριαρχίας του στρατού στην πολιτική ζωή, αποτελεί ατύπως και µια «νέα λαϊκή εντολή» προς τον τούρκο πρωθυπουργό να προχωρήσει στις απαιτούµενες µεταρρυθµίσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ του δίνουν «αέρα», εφόσον το επιθυµεί, να προχωρήσει ακόµη και σε τοµές στα ελληνοτουρκικά. Ως εκ τούτου, η Αθήνα εκτιµά ότι ο τούρκος πρωθυπουργός φέρει ακόµη βαρύτερη ευθύνη, καθώς το «ναι» αποτελεί και αίτηµα για την επιτάχυνση των µεταρρυθµίσεων, ενώ ταυτόχρονα λιγοστεύει τα περιθώρια της τουρκικής κυβέρνησης να κωλυσιεργεί σε σχέση µε την ενταξιακή πορεία και τα βήµατα που οφείλει να κάνει η Αγκυρα στο Κυπριακό.

Μια πρόγευση από τη σχετική συζήτηση που διεξάγεται στους κόλπους της Ενωσης δόθηκε ήδη στο άτυπο συµβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών (Γκίµνιχ) που πραγµατοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Σάββατο, καθώς, απαντώντας στον Κύπριο ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος µίλησε για την ολιγωρία της Αγκυρας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ενταξιακή της πορεία, ο τούρκος οµόλογός του Αχµέτ Νταβούτογλου υπογράµµισε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί εναλλακτική στην ενταξιακή διαδικασία.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Σαχίν Αλπάι, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης και αρθρογράφος της εφηµερίδας «Ζαµάν» (η οποία στηρίζει το κόµµα του Τ. Ερντογάν), εκτιµά ότι θα δούµε περισσότερες κινήσεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς, όπως λέει, «η ψήφος εµπιστοσύνης δίνει στον Ερντογάν περισσότερη αυτοπεποίθηση στα θέµατα της εξωτερικής πολιτικής».

Οπως σηµειώνει, «οι συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις θα διευρύνουν τις ατοµικές ελευθερίες και θα αποµακρύνουν την Τουρκία από το καθεστώς γραφειοκρατικής επιτροπείας που επέβαλε ο στρατός όταν πήρε την εξουσία πριν από τρία χρόνια.

Επιπλέον, θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει την εδραίωση των δηµοκρατικών κανόνων που απαιτούνται για την ένταξη στην Ε.Ε, καθώς και αυτές οι µεταρρυθµίσεις έλαβαν ψήφο εµπιστοσύνης στο δηµοψήφισµα».

Υπάρχει, βέβαια, και η εσωτερική διάσταση. «Από σήµερα», προσθέτει ο Αλπάι, «θα υπάρχει µεγαλύτερη πίεση από την κοινωνία προς το κυβερνών κόµµα ΑΚΡ να προετοιµάσει ένα εντελώς νέο Σύνταγµα µε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Το νέο Σύνταγµα θα πρέπει να εδραιώνει µια φιλελεύθερη δηµοκρατία, να θέτει τη στρατιωτική και πολιτική γραφειοκρατία υπό πολιτικό και δηµοκρατικό έλεγχο και να διασφαλίζει τον σεβασµό για τις εθνοτικές και θρησκευτικές µειονότητες». Η ψήφος εµπιστοσύνης δηµιουργεί και νέες ευθύνες για το ΑΚΡ:

«Η εσωτερική συζήτηση για τις επιδόσεις του κυβερνώντος κόµµατος θα ενταθεί, γιατί, ελπίζω ότι δεν θα απειλείται πια από στρατιωτικά ή δικαστικά πραξικοπήµατα».

«Θετικό βήµα»

«ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αποτέλεσµα του χθεσινού δηµοψηφίσµατος στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση της συνταγµατικής µεταρρύθµισης στη χώρα. «Το αποτέλεσµα καταδεικνύει τη συνεχιζόµενη δέσµευση των τούρκων πολιτών να αυξήσουν τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο επίτροπος αρµόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε.

Στέφαν Φούλε.