Ως καθαρή νίκη για τον Ταγίπ Ερντογάν κρίνεται το αποτέλεσµα του χθεσινού δηµοψηφίσµατος για τις µεταρρυθµίσεις στο Σύνταγµα, το οποίο δίνει το πράσινο φως στον τούρκο πρωθυπουργό να προχωρήσει ακόµη και σε περισσότερες αλλαγές.

Το «ναι» υπερψηφίστηκε µε 58%, ενώ το «όχι» περιορίστηκε στο 42%. «Κέρδισε η δηµοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν αµέσως µόλις ξεκαθάρισε το αποτέλεσµα, ενώ ο ηγέτης του ακροδεξιού κόµµατος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «η Τουρκία µπήκε σε µια σκοτεινή εποχή γεµάτη κινδύνους». Ο µεγάλος νικητής του χθεσινού δηµοψηφίσµατος για τις 26 συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «κέρδισαν και αυτοί που ψήφισαν «ναι» και αυτοί που ψήφισαν «όχι» διότι η δηµοκρατία και η ελευθερία είναι για όλους».

«Η χώρα βγαίνει από το σκοτάδι και µπαίνει στο φως», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σύµφωνα µε τον τούρκο πρωθυπουργό, χθες έχασαν «αυτοί που έχουν πραξικοπηµατική νοοτροπία και αυτοί που αντιστέκονται στην αλλαγή». Πάντως από την πλευρά του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρ’ ότι δεν ήταν ικανοποιηµένος από το αποτέλεσµα, είπε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους και ζήτησε να γίνουν σύντοµα πρόωρες εκλογές.

Τα πρώτα αποτελέσµατα είχαν βγει νωρίς το απόγευµα, αλλά λόγω της απαγόρευσης που επέβαλε το Ανώτατο Εκλογικό Συµβούλιο δεν µπορούσαν να δηµοσιευτούν. «Γέλασε το πρόσωπο του Ερντογάν µόλις πληροφορήθηκε τα πρώτα αποτελέσµατα», σχολίαζαν τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης µόλις ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα είχε στα χέρια του.

Τελικά, οι δηµοσκοπήσεις που έφεραν το αποτέλεσµα να είναι οριακό διαψεύστηκαν και επαληθεύτηκε αυτή τη φορά µόνο η δηµοσκόπηση της εταιρείας Κonda του Ερντέµ Ταρχάν, ο οποίος είχε προβλέψει 56,8% υπέρ του «ναι».

«Πρέπει όλοι να παραδεχτούµε ότι αύριο ξηµερώνει µια καινούργια ηµέρα», είπε ο Ερντέµ Ταρχάν.

Τι σηµαίνει όµως για το κόµµα του Ταγίπ Ερντογάν και τον ίδιο αυτό το αποτέλεσµα;

Πρώτον, το κυβερνών κόµµα ΑΚΡ µπορεί πλέον να πάει στις εκλογές του 2011 µε άνεση κερδίζοντας και πάλι ένα υψηλό ποσοστό που δεν αποκλείεται να του εξασφαλίσει για άλλη µια πενταετία µε αυτοδύναµη κυβέρνηση. Ασφαλώς αυτές τις ηµέρες δεν αποκλείεται να αρχίσει και πάλι η σεναριολογία για πρόωρες εκλογές, τις οποίες ενδεχοµένως να θέλει να προωθήσει αυτή τη φορά ο τούρκος πρωθυπουργός για να σφραγίσει τη νίκη του. Δεύτερον, αµέσως µετά τις γενικές εκλογές, στην περίπτωση που καταφέρει να κερδίσει άνετα και αυτή τη φορά, θα κινήσει αµέσως τις διαδικασίες για την υιοθέτηση νέου Συντάγµατος, µέσω του οποίου αναµένεται να προωθήσει προεδρικό σύστηµα για την Τουρκία. «Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και δεύτερο δηµοψήφισµα», είχε δηλώσει στην τελευταία του συνέντευξη ο Ερντογάν πριν από την εκλογική αναµέτρηση.

Οι Κούρδοι ψήφισαν

Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία όπου οι Κούρδοι υπερψήφισαν το «ναι», γι’ αυτό και τα πρώτα αποτελέσµατα που άρχισαν να διαρρέουν έδειχναν αυτό να προηγείται µε 80%. Η ψαλίδα άρχισε σιγά σιγά να κλείνει όταν άνοιξαν και οι κάλπες στις µεγάλες πόλεις. Στην Κωνσταντινούπολη υπερίσχυσε το «ναι» µε 55% και στην Αγκυρα µε 54%, ενώ στη Σµύρνη που θεωρείται κάστρο της Αριστεράς, δηλαδή του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος, (CΗΡ) υπερίσχυσε το «όχι». Τα παράλια ψήφισαν, σύµφωνα µε το τελικό αποτέλεσµα, «όχι» κατά πλειοψηφία.

Το αποτέλεσµα επηρεάστηκε σηµαντικά και από την αποχή που ζήτησε το φιλοκουρδικό κόµµα ΒDΡ, η οποία µάλιστα µετατράπηκε σε απειλή εναντίον των Κούρδων που πήγαν στις κάλπες αγνοώντας την έκκληση του κόµµατος. Οσοι Κούρδοι προσήλθαν ψήφισαν στην πλειοψηφία τους «ναι». Στο Ντιγιαρµπακίρ επικράτησε το «ναι» µε 95%, στο Χακάρι µε 90%, στο Αγρι µε 96%! Μασκοφόροι µε µολότοφ

Στη Νοτιοανατολική Τουρκία ξέσπασαν επεισόδια σε αρκετές περιοχές, όταν µασκοφόροι προσπάθησαν να εµποδίσουν ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη. Σε κάποιες περιπτώσεις οι µασκοφόροι έριξαν µολότοφ έξω από εκλογικά κέντρα εκφοβίζοντας τους ψηφοφόρους. Η αστυνοµία αναγκάστηκε να απαντήσει µε δακρυγόνα και δεκάδες συλλήψεις. Πολλοί ψηφοφόροι αναγκάστηκαν να πάνε στις κάλπες µε τη συνοδεία αστυνοµίας, ενώ κάποιοι άλλοι ζητούσαν από τους δηµοσιογράφους να µην τους φωτογραφίζουν κατά τη διάρκεια της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώµατος φοβούµενοι για τα αντίποινα που θα ακολουθούσαν.

Πήγε στο µπάσκετ για τρίτο… µπαϊράµι

ΑΣΦΑΛΩΣ ΤΟ «σκάνδαλο» της ηµέρας ήταν το γεγονός ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ του «όχι», δεν κατάφερε να ψηφίσει επειδή ξέχασε να δηλώσει την αλλαγή διεύθυνσής του! Ο Κιλιτσντάρογλου ήταν άφαντος χθες όλη µέρα. Οπαδοί µάλιστα όλων των κοµµάτων, άρχισαν να χλευάζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. «Κατάφερε να εξαπατήσει τους άλλους αλλά όχι τον εαυτό του», ήταν ένα από τα πολλά ειρωνικά σχόλια στο Τwitter. Το δεύτερο σηµαντικό ζήτηµα ήταν η συµµετοχή της Τουρκίας στον τελικό του Μουντοµπάσκετ µε αντίπαλο τις ΗΠΑ. Στις κερκίδες βρέθηκε και ο Ταγίπ Ερντογάν περιµένοντας να ζήσει «ένα τρίτο µπαϊράµι», όπως είπε. Λογάριαζε, όµως, χωρίς τους Αµερικανούς.