Το πάρτι του Κέβιν Ντουράντ και των ΗΠΑ στο «Σινάν Ερντέν» µπροστά σε 16.000 θεατές ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την πιο σοβαρή οµάδα του Μουντοµπάσκετ.


Οι παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι επικράτησαν στον τελικό του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος της γηπεδούχου Τουρκίας (81-64) και κατέκτησαν πανάξια τον τίτλο, µε τις ΗΠΑ να επιστρέφουν στην κορυφή του κόσµου ύστερα από 16 χρόνια µε τον 4ο τίτλο τους σε Μουντοµπάσκετ. Το σόου που πρόσφερε ο νέος σούπερ σταρ του ΝΒΑ και της Οκλαχόµα, Κέβιν Ντουράντ ήταν απολαυστικό και παρέσυρε και τους συµπαίκτες του στο πάρτι. Την ίδια στιγµή που οι γηπεδούχοι είχαν ήδη… παίξει τον δικό τους τελικό, µια µέρα νωρίτερα µε τη Σερβία και συµβιβάστηκαν µε το πεπρωµένο τους. Οι θεατές αποθέωσαν τον Τάνιεβιτς και τους παίκτες του, ενώ αντίθετα αποδοκίµασαν έντονα τους πολιτικούς µε πρώτον τον πρωθυπουργό Ερντογάν που βρίσκονταν στο γήπεδο (παρηγορήθηκε πάντως µε το δηµοψήφισµα για την αναθεώρηση του συντάγµατος). Δυστυχώς αποδοκίµασαν και τον ύµνο των Αµερικάνων κατά την απονοµή χαλώντας την καλή εικόνα που είχαν δείξει ώς τώρα.

Οι Αµερικάνοι αν δεν επέµεναν κόντρα στη ζώνη των Τούρκων στο πρώτο µέρος να σουτάρουν τρίποντα (κάποια στιγµή είχαν 1/16, χωρίς τον Ντουράντ που µόνος του είχε 7/11) θα είχαν πετύχει πιθανόν το δεύτερο µεγαλύτερο σκορ σε τελικό µετά το 137-91 των προκατόχων τους στο Τορόντο (1994). Εστω και έτσι, χάρις στην εκπληκτική τους άµυνα (οι Τούρκοι είχαν πετύχει 32 πόντους σε 25 λεπτά) και τα επιθετικά ριµπάουντ, δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά. Ο Σιζέφσκι έφτασε το ρεκόρ του στο 27-1 την τελευταία τετραετία σε δύο Μουντοµπάσκετ και µια Ολυµπιάδα (έχοντας χάσει µόνο από την Ελλάδα το 2006!) και έχει επαναφέρει το χαµένο γόητρο των Αµερικάνων.

Η επόµενη διοργάνωση (2014) θα γίνει στην Ισπανία.

ΗΠΑ (19/35δ., 11/33τρ., 10/14ρ., 26-16ρ.): Οντοµ 15 (1τρ., 11ρ.), Ιγκουοντάλα 4, Μπίλαπς 4, Ντουράντ 28 (3/4 διπ., 7/13τρ.), Ρόουζ 8, Γκέι 6, Ουέστµπρουκ 13 (2), Γκρέιντζερ, Γκόρντον, Κέρι 3 (1), Τσάντλερ, Λοβ.

Τουρκία: Τούρκογλου 16 (4), Ιλιασόβα 7, Ασίκ 5, Ονάν 7, Τουντσερί 7 (1), Γκονλούµ 4, Ερµίς, Σαβάς 3, Ερντέν 9, Γκιουλέρ, Αρσλάν 6 (2).

ΤΡΙΤΗ Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Επίθεση προς τους διοικούντες της FΙΒΑ έκανε χθες ο Ντούσαν Ιβκοβιτς µετά τον αγώνα της 3ης θέσης όπου η Λιθουανία επικράτησε της Σερβίας µε 99-88 (µε εκπληκτικό τον Κλέιζα µε 33 πόντους) και πήρε το χάλκινο µετάλλιο.«Κάποιοι πρέπει να παραιτηθούν και αυτοί είναι οι Κοτλέµπα και Μπάουµαν. Σωστά τιµωρήθηκαν οι παίκτες µου λόγω επεισοδίων, αλλά έπρεπε να τιµωρηθούν και οι διαιτητές για όλα αυτά που έγιναν. Ξέρω ότι οι σπόνσορες έχουν πληρώσει πολλά για να δουν την Τουρκία στον τελικό αλλά όλα έχουν ένα όριο. Εδώ έπεφτε ένας παίκτης κάτω για να εκτελέσει άλλος τις βολές και δεν λέει κανείς τίποτε. Κρίµα», τόνισε ο «Ντούντα».

Για την 5η θέση: Αργεντινή-Ισπανία 86-81 και για την 7η θέση: ΡωσίαΣλοβενία 83-78.

n Απόψε γίνεται η κλήρωση του πρωταθλήµατος της Α1. Σε χθεσινό φιλικό: Αρης – Ολυµπιακός 70-90.

ΣΟΟΥΜΑΝ

Οι Αµερικανοί (81-64 την Τουρκία) επέστρεψαν στην κορυφή του κόσµου ύστερα από 16 χρόνια µε σόου του Κέβιν Ντουράντ