Στην Πολωνία είναι η πιο µισητή εν ζωή πολιτικός. Στη Γερµανία, είναι ίσως το τελευταίο ανεπιθύµητο µέλος της συντηρητικής κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και η πρόεδρος του νέου, ακόµα πιο δεξιού, πολιτικού κόµµατος.
Οι προκλητικές πολιτικές απόψεις της ενέπνευσαν κάποτε τους συντάκτες ενός περιοδικού της Βαρσοβίας να την κάνουν πρωτοσέλιδο φορώντας της ναζιστική στολή. Από την περασµένη εβδοµάδα όµως η Ερικα Στάινµπαχ αποτελεί παρελθόν για τη Χριστιανική Δηµοκρατική Ενωση. Αφού ντρόπιασε τη γερµανίδα καγκελάριο και προκάλεσε την µήνιν του Κεντρικού Συµβουλίου των Εβραίων στη Γερµανία µε τις απόψεις της για την έναρξη του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, η Στάινµπαχ ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόµµατος µε κατεύθυνση ακόµη δεξιότερα.

Η 67χρονη γερµανίδα πολιτικός υποστήριξε µε σθένος πως η εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία το 1939 ήταν µερικώς µια απάντηση στην επιστράτευση της Πολωνίας νωρίτερα τον ίδιο χρόνο. Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις απόψεις της «καθαρή ναζιστική προπαγάνδα». Ενώ ιστορικοί έσπευσαν να αποδείξουν ότι η πολωνική επιστράτευση στις αρχές του 1939 ήταν µια αντίδραση στο µαζικό πρόγραµµα επανεξοπλισµού των ναζί.

Στη κριτική που της ασκήθηκε ακόµη και από µέλη της παράταξής της, η απάντηση της Στάινµπαχ ήταν αφοπλιστική: «Αρχίζω να πιστεύω ότι δεν µπορείς πια να λες αυτό που θες στη Γερµανία. Εστω και αν αναφέρεσαι σε γεγονότα».

Η Στάινµπαχ ηγείται της Οµοσπονδίας των Απελαθέντων της Γερµανίας, µιας ένωσης που αριθµεί δύο εκατοµµύρια µέλη και εκπροσωπεί τα περίπου 12,5 εκατοµµύρια Γερµανών που εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Ανατολική Ευρώπη το 1945. Η οµοσπονδία συστάθηκε µετά το 1945 µε σκοπό να διεκδικήσει τα δικαιώµατα των Γερµανών που αποµακρύνθηκαν µε τη βία από τις εστίες τους στα πρώην γερµανικά εδάφη, τα οποία πλέον ανήκουν στη Ρωσία, την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία. Επειτα από πιέσεις της Οµοσπονδίας, η Πολωνία και η Τσεχοσλοβακία ζήτησαν επισήµως συγγνώµη για τις απελάσεις. «Κυρίως οι χώρες που βγήκαν νικήτριες από τον πόλεµο, όπως η Βρετανία, έχουν δυσκολία να δεχθούν τη θέση των γερµανών απελαθέντων» είχε δηλώσει το 2008 στην «Ιντιπέντεντ». Η αποχώρηση της Στάινµπαχ από τη Χριστιανική Δηµοκρατική Ενωση αντιµετωπίστηκε από πολλούς ως µεγάλη νίκη της Μέρκελ. Ωστόσο, µέλη του χριστιανοδηµοκρατικού κόµµατος εξέφραζαν φόβους πως η νεφελώδης αποχώρηση της Στάινµπαχ θα δηµιουργήσει ρήξη της χριστιανοδηµοκρατικής παράταξης µε την Οµοσπονδία – γεγονός που θα κοστίσει σε ψήφους. Επιπλέον, υποστήριζαν πως η Στάινµπαχ δεν θα έµενε άπραγη, υπονοώντας τη δηµιουργία νέου κόµµατος. Και είχαν δίκιο.