Νέα διεθνής διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο με τη βράβευση της ταινίας «Attenberg» στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Η ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

Με τον Χρυσό Λέοντα, την ανώτατη διάκριση του Φεστιβάλ, «έφυγε» η Σοφία Κόπολα, για την ταινία της «Κάπου»Somewhere»).

Η Αριάν Λαμπέντ, πρωταγωνίστρια της ελληνικής ταινίας «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη τιμήθηκε χθες το βράδυ με το βραβείο Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η ταινία απέσπασε, επίσης, το βραβείο Lina Mangiacapre στις βραβεύσεις Collateral.

Είναι η τρίτη ελληνική ταινία που βραβεύεται σε διεθνές φεστιβάλ τα τελευταία δύο χρόνια. Είχαν προηγηθεί ο «Κυνόδοντας», του Γιώργου Λάνθιμου, στο Φεστιβάλ Καννών, και η «Ακαδημία Πλάτωνος», του Φίλιππου Τσίτου, στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Η -γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στη Γαλλία- Λαμπέντ ερμηνεύει την Μαρίνα, μια αντικοινωνική κοπέλα που ζει στην ελληνική επαρχία. Η ταινία παρακολουθεί τη σχέση της με τον ετοιμοθάνατο πατέρα της και την καλύτερή της φίλη.

Χρυσός Λέων στην Κόπολα

Η ταινία της Σοφία Κόπολα, κόρης του Φράνσις Φορντ Κόπολα, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, εκπλήσσοντας τους κριτικούς.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ανακοίνωσε ότι η ψήφος ήταν ομόφωνη. «Το φιλμ μάς μάγεψε από την πρώτη σκηνή. Κάθε φορά που ξεκινάμε να συζητήσουμε, επιστρέφουμε σε αυτή την ταινία» δήλωσε, ανακοινώνοντας το βραβείο.

Η ταινία ασχολείται με τη ζωή ενός κινηματογραφικού αστέρα, μέσα από τα μάτια της 11χρονης κόρη του. Πρωταγωνιστούν οι Ελ Φάνινγκ και Στίβεν Ντορφ.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Ειδικός Χρυσός Λέων απονεμήθηκε για το σύνολο της καριέρας του στον Αμερικανό παραγωγό και σκηνοθέτη Μόντε Χέλμαν, 78 ετών, προσωπικότητα του ανεξάρτητου σινεμά των δεκαετιών του 1970 και του 1980.

Ο Χέλμαν, που στη Βενετία παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθέτησε εδώ και τριάντα χρόνια, «Road To Nowhere», ήταν αυτός που «ανακάλυψε» τον Ταραντίνο και υπήρξε παραγωγός της πρώτης του ταινίας, «Reservoir Dogs».

Ο Αργυρός Λέων σκηνοθεσίας, αλλά και το βραβείο σεναρίου, απονεμήθηκαν στον Άλεξ ντε Λα Ινγκλέσιας, για την ισπανική ταινία «Η θλιμμένη μπαλάντα της τρομπέτας» («Balada Triste de Trompeta»), μια αλληγορία πάνω στην σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στον Γέρζι Σκολιμόφκσι για την αντιπολεμική ταινία «Essential Killing», για την οποία ο Βίνσεντ Γκάλο απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας.

Βραβείο «Λέων του Μέλλοντος» απονεμήθηκε στην τουρκική ταινία «Cogunluk», ενώ το βραβείο «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι» καλύτερης ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου πήρε η Μίλα Κούνις, για τον «Μαύρο Κύκνο».