Πρωταγωνίστρια η Εθνική
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα μονοπώλησε το ενδιαφέρον και τις εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο πυρετός από αγοραπωλησίες μετοχών της Εθνικής ήταν τέτοιος, ώστε το διάστημα αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε η ημερήσια αξία των συναλλαγών. Σχεδόν ο μισός τζίρος την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε από τίτλους της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια, ενώ την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υποχώρηση που κυμάνθηκε σε 3%. Εντονη κινητικότητα σημειώθηκε και στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπου η αγορά περιμένει πλέον ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν «γάμοι» ή συνεργασίες, αλλάζοντας τον τραπεζικό χάρτη στην εγχώρια αγορά.

Ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων η Deutsche Βank διατηρεί ουδέτερη στάση για τις ελληνικές τράπεζες, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τη μελλοντική κερδοφορία τους. Ο γερμανικός οίκος προτείνει διακράτηση («hold») για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Εurobank, της Αlpha Βank, της Τράπεζα Κύπρου και της Μarfin Ρopular Βank.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων και των ανησυχιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Χ.Α. και πηγάζουν από την πορεία των δημοσιονομικών, ο τζίρος στην κεφαλαιαγορά τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε, αν και οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς έφτασε τον Αύγουστο το 49,3% από 48,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι ξένοι επενδυτές τον Αύγουστο του 2010 πραγματοποίησαν το 38,8% της συνολικής αξίας συναλλαγών στο Χ.Α., ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά ανήλθε σε 23,6 εκατ. και η καθαρή εισροή κεφαλαίων από τους έλληνες ιδιώτες επενδυτές σε 37,1 εκατ. ευρώ. Η καθαρή εκροή κεφαλαίων από τους έλληνες θεσμικούς επενδυτές ανήλθε σε 28,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τον προηγούμενο μήνα οι απώλειες στην τιμή του Γενικού Δείκτη ανήλθαν σε 7,53%. Επίσης, ο αριθμός των ενεργών μερίδων (μοναδικών χρηματιστηριακών κωδικών) επενδυτών για τον μήνα Αύγουστο ανήλθε στις 41.616 έναντι 48.415 μερίδων τον Ιούλιο και 73.570 μερίδων τον Αύγουστο του 2009.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από