Η Ιντερπόλ προειδοποιούσε για αυξηµένο κίνδυνο τροµοκρατικών επιθέσεων σε όλον τον κόσµο και ο Μπαράκ Οµπάµα για δράση βοµβιστών καµικάζι της Αλ Κάιντα. Οµως ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, που απειλούσε να κάψει το Κοράνι, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι δεν θα το κάνει έπειτα από συµφωνία µε ιµάµηδες της Νέας Υόρκης, οι οποίοι όµως δεν την επιβεβαιώνουν προς το παρόν.


Νωρίτερα χθες, κι ενώ η διεθνής κατακραυγή για την πρόθεση του πάστορα Τέρι Τζόουνς διογκωνόταν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Οµπάµα δήλωνε ότι το κάψιµο αντιτύπων του Κορανίου ισοδυναµεί µε «πάρτι στρατολόγησης νέων µελών της Αλ Κάιντα» που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των αµερικανών στρατιωτών σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, αλλά και πολλών αθώων πολιτών σε όλο τον κόσµο. Ο Λευκός Οίκος µάλιστα έδειχνε να θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρές τις επιπτώσεις από το δηµόσιο κάψιµο αντιτύπων του Κορανίου και γι’ αυτό φαινόταν να ανταποκρίνεται στο αίτηµα του Τζόουνς να επικοινωνήσουν µαζί του κρατικοί αξιωµατούχοι.

Αργά χθες το βράδυ όµως, ο Τέρι Τζόουνς ανακοίνωσε ότι συµφώνησε µε τους επικεφαλής του Ισλαµικού Πολιτιστικού Κέντρου το οποίο πρόκειται να κτιστεί κοντά στο σηµείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυµοι Πύργοι να µεταφερθεί σε άλλο σηµείο, γι’ αυτό και µαταιώνει την προγραµµατισµένη για αύριο καύση αντιτύπων του Κορανίου. Ο εκπρόσωπος του ιµάµη Φεϊζάλ Αµπντούλ Ραούφ δήλωσε ωστόσο ότι η µόνη συµφωνία που επετεύχθη ήταν να συζητηθεί το ζήτηµα και για αυτόν τον λόγο µεταβαίνει άλλωστε αύριο στη Νέα Υόρκη ο Τέρι Τζόουνς. Εξάλλου, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας δήλωσε πως δεν πρόκειται να γίνει καµία αλλαγή στα σχέδια ανέγερσης του Ισλαµικού Πολιτιστικού Κέντρου και του τεµένους, δύο τετράγωνα µακριά από το Σηµείο Μηδέν. Ο πολυεκατοµµυριούχος Ντόναλντ Τραµπ από την πλευρά του δήλωσε ότι προτίθεται να αγοράσει τη συγκεκριµένη έκταση πληρώνοντας 25% περισσότερο από την τιµή στην οποία αγοράστηκε.

Ο ΠΑΣΤΟΡΑΣ

ενέπλεξε στην υπόθεση το Ισλαµικό Πολιτιστικό Κέντρο που πρόκειται να κτιστεί στη Ν. Υόρκη

Ψάχνουν τον επόµενο «άνθρωπο του προέδρου»


ΕΝΑΣ ΑΤΥΠΟΣ διαγωνισµός για το ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη πιο ισχυρή θέση στη Ουάσιγκτον άρχισε χθες, καθώς ο πρόεδρος Οµπάµα έδωσε την έγκρισή του στον προσωπάρχη του Ραµ Εµάνουελ να διεκδικήσει το αξίωµα του δηµάρχου του Σικάγου. Ο Εµάνουελ, πρώην βουλευτής του Ιλινόις, ήταν επί χρόνια φίλος αλλά και ένας από τους ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Οµπάµα, ο οποίος τον πήρε µαζί του στο Λευκό Οίκο θεωρώντας ότι το διαπραγµατευτικό του ταλέντο θα ήταν ουσιαστικής σηµασίας για τη νέα κυβέρνηση.

Οµως ο Εµάνουελ θεωρείται πλέον «πολωτικός» καθώς αποξένωσε πολλούς Δηµοκρατικούς γερουσιαστές µε το απότοµο ύφος του και θεωρήθηκε ότι δεν προστάτευσε σε πολλές περιπτώσεις τον αµερικανό πρόεδρο όπως θα έπρεπε. Ο Εµάνουελ είχε αρχίσει την πολιτική του καριέρα στο πλευρό του σηµερινού δηµάρχου του Σικάγου, Ρίτσαρντ Ντέιλι. Η απόφαση του Ντέιλι την Τρίτη να µη διεκδικήσει τη δηµαρχία για έβδοµη φορά ήταν εκείνη που έδωσε στον Εµάνουελ τον λόγο που χρειαζόταν για να αλλάξει πόστο. Εχει βέβαια τρεις µήνες για να θέσει υποψηφιότητα.

Υποψήφιοι

Ηδη όµως η Ουάσιγκτον βουίζει από τις φήµες για τους πιθανούς αντικαταστάτες του στη θέση του προσωπάρχη. Επικρατέστεροι θεωρούνται δύο βετεράνοι του Δηµοκρατικού Κόµµατος: ο Τοµ Ντόνιλον, σύµβουλος σε θέµατα εθνικής ασφάλειας και ο Ρον Κλάιν, προσωπάρχης του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Συζητούνται όµως ακόµα τα ονόµατα της στενής φίλης και συνεργάτιδας του Οµπάµα, Βάλερι Τζάρετ, του πρώην γερουσιαστή Τοµ Ντασλ και του προσωπάρχη του Μπιλ Κλίντον, Τζον Ποντέστα, ο οποίος είναι επικεφαλής του πιο ισχυρού και έγκυρου φιλελεύθερου think tank στην Ουάσιγκτον. Ο προσωπάρχης είναι ουσιαστικά ο σύνδεσµος του προέδρου µε όλους τους θεσµούς και τις υπηρεσίες.

Είναι ο πρώτος άνθρωπος που συναντά καθηµερινά ο πρόεδρος και ο τελευταίος που βλέπει κάθε βράδυ. Μαζί µε τον πρόεδρο διαµορφώνει τις πολιτικές, συντονίζει τις αντιδράσεις σε πιθανές έκτακτες καταστάσεις και αποτελεί τη γέφυρα µε τα µέλη του Κογκρέσου.