«Δεν φοβάµαι τον θάνατο.Ευχαριστώ συχνά τον Θεό για όσα µου έχει προσφέρει. Θέλω να ζήσω ήσυχα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής µου», δηλώνει οΚάιζερ του γερµανικού ποδοσφαίρου ΦραντςΜπεκενµπάουερ, ο οποίος αύριο συµπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας του.
Ενα χαστούκι που δέχτηκε ο Μπεκενµπάουερ από νεαρό ποδοσφαιριστή στην πρώτη του προπόνηση µε την οµάδα Μόναχο 1860 άλλαξε τη ροή της ιστορίας της Μπάγερν. «Δεν ήταν το Χέρι του Θεού αλλά το χέρι ενός άνδρα της 1860», λέει σκωπτικά ο Κάιζερ. Την εποµένη ηµέρα γράφτηκε στις ακαδηµίες της συµπολίτισσας της 1860. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Κατέκτησε όλους τους τίτλους µε την Μπάγερν, σήκωσε το Παγκόσµιο Κύπελλο ως παίκτης και προπονητής, αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Το κύκνειο άσµα του ήταν η διοργάνωση του Παγκοσµίου Κυπέλλου του 2006. Στην ποδοσφαιρική ιστορία θα µείνει ωστόσο ως ο άνθρωπος που εφηύρε τον ρόλο του λίµπερο.

Ο συµπατριώτης του παλιός άσος Γκίντερ Νέτσερ έχει δηλώσει επανειληµµένα πως «ο Μπεκενµπάουερ είναι ό,τι καλύτερο έχει συµβεί στο γερµανικό ποδόσφαιρο».

Τρεις φορές παντρεµένος και µε πέντε παιδιά, ο Μπεκενµπάουερ δεν είναι διατεθειµένος να βγει προς το παρόν στη σύνταξη.

«Ποτέ δεν πλήρωσα σε ασφαλιστικό ταµείο. Στα 65 µου δεν νιώθω µεγάλος. Συνεχίζω να αθλούµαι, να παίζω γκολφ και να κολυµπώ. Εχω αποδεχτεί τον θάνατο. Δεν τον φοβάµαι. Κάποια στιγµή όλα θα τελειώσουν».

«Ο Γερµανός µε το βραζιλιάνικο ταλέντο», όπως τον είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Πελέ, πιστεύει στον Θεό αλλά και στους φύλακες αγγέλους. «Εχω αρκετούς. Τους νιώθω. Αλλιώς δεν θα συνέβαιναν τόσα καλά στη ζωή µου», λέει τονίζοντας πως ευχαριστεί συχνά τον Θεό για όσα του έχει προσφέρει.

Εκτός από ειδικός στο ποδόσφαιρο, ο Κάιζερ δηλώνει ειδικός και στην… αστρολογία.

Τα µυστικά της του τα δίδαξε η πρώην σύζυγός του Ντιάνε Σάντµαν. «Πιστεύω πως η ηµεροµηνία γέννησης επηρεάζει τη ζωή. Είµαι Παρθένος µε ωροσκόπο Δίδυµο. Γι’ αυτό κινούµαι συνεχώς».

Ο Μπεκενµπάουερ δεν µετανιώνει για τίποτε στη ζωή του.

Παρά τα δάκρυά τους για τους χωρισµούς του, µε όλες τις πρώην γυναίκες του διατηρεί άριστες σχέσεις. Οπως άλλωστε µε όλους τους ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι δεν θα συνταξιοδοτηθεί, ο Μπεκενµπάουερ θα περιορίσει την ανάµειξή του µε το ποδόσφαιρο µόνο σε σχολιασµό αγώνων και στα άρθρα του στην «Βild». Δηλώνει κουρασµένος από τις συνεχείς απαιτήσεις που έχουν απ’ αυτόν οι γύρω του και θέλει, όπως λέει, να δει να µεγαλώνουν τα δύο παιδιά του από την τελευταία του σύζυγο, τον δεκάχρονο Τζόελ και την 6χρονη Φραντσέσκα στα οποία υπενθυµίζει καθηµερινά να σέβονται τους συνανθρώπους τους.

«Δεν κοστίζει τίποτα να είσαι ευγενικός. Και κερδίζεις και τον σεβασµό του κόσµου».

Αυτό άλλωστε ήταν και το δικό του µυστικό για να ανοίγει τις µεγάλες πόρτες. Ο ίδιος λέει πως δεν µπορεί να θυµηθεί έναν άνθρωπο που να τον αντιπαθεί. Ο «δικός µας» Οτο Ρεχάγκελ είχε πει πάντως µε µία δόση ειρωνείας πως «ό,τι κι αν λέει τον πιστεύουν. Ακόµα κι αν πει πως η µπάλα είναι τετράγωνη πάλι θα τον πιστέψουν!».

Αν και διετέλεσε σε κορυφαίες θέσεις του παγκόσµιου ποδοσφαίρου και παραµένει µέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FΙFΑ, ο Μπεκενµπάουερ παραδέχεται πως δεν ήξερε να βγάζει βαρύγδουπους λόγους. «Πάντοτε µιλούσα µέσα από την καρδιά µου. Είµαι άνθρωπος, όχι µάγος. Οποιος ψάχνει για τέτοιους να πάει στο τσίρκο».

Ο Μπεκενµπάουερ έχει δηµιουργήσει ένα ίδρυµα το οποίο αυτήν τη στιγµή διαθέτει 20 εκατ. ευρώ που προορίζονται για ανθρώπους µε αναπηρίες. «Μυστικό για την ευτυχία δεν υπάρχει», λέει. «Η ευτυχία δεν έρχεται µπαίνοντας από το παράθυρο. Την ευτυχία την κερδίζεις».