Ο ανασχηματισμός έγινε, αλλά η ατζέντα των προβλημάτων παραμένει ίδια. Και για το νέο κυβερνητικό σχήμα όλα επιστρέφουν στο μέτωπο της οικονομίας…


Το νέο στρατηγείο της κυβέρνησης που έχει στηθεί πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών (ακριβέστερα, στο άλλοτε υπουργείο Προεδρίας επί της Βασ. Σοφίας), έκανε πρεμιέρα χθες και άρχισαν να «τρέχουν» και οι πρώτες ειδήσεις για τον φθινοπωρινό σχεδιασμό δράσεων και αποφάσεων. Οπως όλα δείχνουν, μπαίνει στο συρτάρι η πρόταση για εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ενώ εξετάζονται παρεμβάσεις που θα θέσουν σε επανεκκίνηση την αγορά αυτοκινήτων, η οποία έχει υποστεί καθίζηση.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ να μπει φρένο στην απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα που είναι μειωμένα σε μια χειμαζόμενη αγορά, η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή κινήτρων για την απόσυρση παλαιών Ι.Χ. και τη δραστική μείωση των τελών ταξινόμησης για την αγορά νέων. Κάποιες εξαγγελίες δεν αποκλείεται να κάνει το Σαββατοκύριακο και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Και επειδή ο βασικός στόχος παραμένει η αύξηση των εσόδων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εντάξει στη σφαίρα ευθύνης της επιτροπής για την καταπολέμηση διακίνησης του μαύρου χρήματος και τους καθ΄ έξιν φοροφυγάδες, με πρώτους τους επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις, παρακρατούν τον ΦΠΑ ή, ακόμη χειρότερα, διακινούν πλαστά τιμολόγια.

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο πολέμου με στόχο την ελληνική οικονομία, με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους να ξαναζεσταίνονται- εξ ου και η έντονη δυσφορία για την παρέμβαση του επικεφαλής της Εurostat, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας μας. Είναι προφανές ότι στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως η Εurostat ρίχνει νερό στον μύλο των διεθνών κερδοσκόπων.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ μέτωπο, πάντως, ανέκυψαν χθες δύο νέα ζητήματα. Το πρώτο αφορά τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες που έχουν αλλάξει, όπως τουλάχιστον δείχνει η απουσία των κ.κ. Θ. Πάγκαλου και Χ. Παμπούκη από την κλειστή επιτελική ομάδα που αναλαμβάνει πλέον τη διαχείριση κρίσεων. Το δεύτερο αφορά τη Ρηγίλλης που άκουσε χθες τον- άρτι αφιχθέντα στα κομματικά δρώμενα- Β. Μεϊμαράκη να προβάλλει ενστάσεις για την επιλογή Κικίλια ως υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής.