Δεν ήταν μόνο δικό της το λάθος που οδήγησε στην μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνει η BP σε έκθεσή της, ύστερα από την εσωτερική έρευνα που πραγματοποίησε για την έκρηξη τον περασμένο Απρίλιο και ό,τι ακολούθησε στον Κόλπο του Μεξικού.

«Δεν οφείλεται σε μία μεμονωμένη αιτία η τραγωδία στην πετρελαιοπηγή Macondo, αλλά σε σειρά σφαλμάτων, στα οποία εμπλέκονται πολλές πλευρές και τα οποία οδήγησαν στην έκρηξη και την πυρκαγιά, που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων και μια σημαντική ρύπανση» τονίζει η πετρελαϊκή εταιρία.

Για την έκρηξη ευθύνονται οι αποφάσεις «που ελήφθησαν από πολλές εταιρείες και ομάδες εργασίας», στις οποίες εμπλέκονται πολλοί ανθρώπινοι και τεχνικοί παράγοντες, επιμένει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτοχρόνως με τα συμπεράσματα της έρευνάς της.

Η έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλής της ασφάλειας της BP Μαρκ Μπλάι θεωρείται ουσιαστικό στοιχείο για τη μελλοντική υπερασπιστική στρατηγική που θα ακολουθήσει η BP απέναντι στις αγωγές που έχουν γίνει εναντίον της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η BP και άλλες εταιρείες που μετείχαν στην επιχείρηση «δέχθηκαν εσφαλμένα» τα αποτελέσματα των ελέγχων πίεσης που είχαν γίνει πριν από την έκρηξη. Κατονομάζει στο πλαίσιο αυτό την εταιρεία Transocean.

Λάθη έγιναν επίσης στη χρήση του τσιμέντου που τοποθετήθηκε για να φράξει την πετρελαιοπηγή ώστε να σταματήσει η διαρροή, επισημαίνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται επίσης ότι ο εξοπλισμός πρόληψης διαρροών «θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί αυτομάτως για να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή». Επισημαίνει εδώ την ευθύνη της εταιρείας Halliburton. «Αλλά δεν λειτούργησε, πιθανώς επειδή κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα δεν λειτούργησαν», καταλήγει.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από