Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εκτοπίζει από την πρώτη θέση το Χάρβαρντ στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Αιτία για την αλλαγή στις πρώτες δύο θέσεις του καταλόγου, στονοποίο ηγείτο το Χάρβαρντ από το 2004, ήταν το καλύτερο επίπεδο στον ερευνητικό τομέα, που παρέχει το Κέμπριτζ.

Στην τρίτη θέση παραμένει το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

«Η έκπληξη για ορισμένους θα είναι η εξής: ένα πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου στην κορυφή της λίστας και όχι ένα αμερικανικό», σχολίασε ο Μπεν Σουότερ, επικεφαλής στον τομέα των πληροφοριών της εταιρίας QS που συγκρότησε τον κατάλογο με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Η βαθμολογία του καταλόγου προκύπτει, μεταξύ άλλων, κατόπιν έρευναςμε τη συμμετοχή 15.000 ακαδημαϊκών, αφού ελήφθη υπόψη η αναλογία ξένων φοιτητών-προσωπικού,φοιτητών-προσωπικού καθώς καιαναφορές στο Πανεπιστήμιο γενικά.

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες των δύο πανεπιστημίων, η φοίτηση ενός έτους για τους προπτυχιακούς φοιτητές κατά το 2010-2011 κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ στο Κέμπριτζενώ στο Χάρβαρντ 27.500 ευρώ.

Η λίστα με τα πρώτα δέκαπανεπιστήμια περιλαμβάνει έξι που έχουν έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι έκτο στη σειρά, μετά το University College London στην τέταρτη θέση και το ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) που είναι στην πέμπτη θέση.