ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ενός πεντασέλιδου υπομνήματος και επικαλούμενος την ιδιότητα του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος, ο Παντελεήμων Καρακώστας αρνήθηκε χθες να καταθέσει για δεύτερη φορά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Ως προσπάθεια «να κρυφτεί πίσω από το υπόμνημα προκειμένου να μη στριμωχτεί για να ρίξει φως για τις επιστολές του προς τον Σωκράτη Κόκκαλη, τη σχέση του με τη Siemens, αλλά και ενδεχόμενες οικονομικές συναλλαγές του με πολιτικά πρόσωπα και διοικητές οργανισμών που συνήψαν συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία» χαρακτήρισαν τη στάση του μάρτυρα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, όταν ο Π. Καρακώστας παραδέχθηκε πως είναι δικές του οι χειρόγραφες επιστολές προς τον επιχειρηματία που κατασχέθηκαν από το αρχείο του, προκάλεσε την παρατήρηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος δήλωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική διερεύνηση των συμβάσεων που υπέγραψε ο ΟΤΕ με την Ιntracom. Κι αυτό γιατί- όπως διευκρίνισε- στις επίμαχες επιστολές ο μάρτυρας φέρεται να υποστηρίζει πως μεσολάβησε ώστε να μην εκτελεστούν οι ρήτρες για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ χειραγωγώντας τους κοστολογικούς ελέγχους του Οργανισμού και πως τίθεται τεράστιο ζήτημα για την αξιοπιστία της εταιρείας Ρricewaterhouse που έκανε το κοστολόγιο των συμβάσεων.

«Ο,τι έχω να καταθέσω θα το πω στη Δικαιοσύνη όπως έχω το δικονομικό δικαίωμα», τόνισε ο μάρτυρας. Την ίδια στιγμή απέρριψε τις νουθεσίες των μελών της Εξεταστικής που του πρότειναν να κάνει χρήση της πρόσφατης νομοθεσίας που παρέχει ευεργετήματα σε όσους από τους κατηγορουμένους βοηθούν τις αρχές για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης μαύρου χρήματος, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος ζήτησε να σταλούν στη Δικαιοσύνη τα πρακτικά από την κατάθεση του μάρτυρα στην Επιτροπή και το περιεχόμενο του αρχείου του.

Στο υπόμνημά του ο κ. Π. Καρακώστας αναίρεσε όσα κατέθεσε την πρώτη φορά στην Επιτροπή και τα απέδωσε στην «ψυχική ταραχή» του και στον «αιφνιδιασμό» του από τις ερωτήσεις των βουλευτών. Μάλιστα πήρε πίσω τις αποκαλύψεις του ότι έλαβε χρήματα από τον διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ηλία Γεωργίου για να τα δώσει σε έναν «άγνωστό του Γερμανό» από τον φόβο μην πιαστεί από την Εφορία επειδή δεν τα είχε δηλώσει: «Δεν κατέβαλα χρήματα σε κανένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε σε κανένα στέλεχος οποιουδήποτε δημόσιου οργανισμού», σημειώνει στο υπόμνημά του.