Αρκετοί µήνες δηµόσιας αντιπαράθεσης, αλλά και µια 12ωρη συνεδρίαση στην Καγκελαρία µεταξύ των κυβερνητικών εταίρων χρειάστηκαν στην Ανγκελα Μέρκελ για να παρατείνει τον χρόνο λειτουργίας των πυρηνικών σταθµών της Γερµανίας πέραν του 2021. Η γερµανίδα καγκελάριος επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι υποχρεώνοντας την πυρηνική βιοµηχανία να συµβάλει οικονοµικά στην ανάπτυξη των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.
Τουλάχιστον έως το 2035 θα συνεχίσουν να δουλεύουν κάποιοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γερµανία µετά την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να επεκτείνει τον χρόνο λειτουργίας τους. Οι δεκαεπτά σταθµοί της χώρας χωρίστηκαν σε δύο οµάδες. Οι παλαιότεροι θα συνεχίσουν να λειτουργούν για τουλάχιστον οκτώ χρόνια µετά το 2021, ενώ η παράταση λειτουργίας για τους νεώτερους θα φτάσει ακόµη και τα 14 χρόνια. Η απόφαση του συνασπισµού Χριστιανοδηµοκρατών – Φιλελευθέρων σηµατοδοτεί µια σηµαντική στροφή για τη Γερµανία, καθώς ανατρέπεται η πολιτική της σοσιαλδηµοκρατικής κυβέρνησης Σρέντερ, βάσει της οποίας η χώρα θα απαλλασσόταν από την πυρηνική ενέργεια µέσα στην επόµενη δεκαετία. Η συµφωνία που επιτεύχθηκε ανάµεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους θα χρειαστεί την ψήφο της γερµανικής Βουλής για να τεθεί σε ισχύ.

Επιχειρώντας να ξεπεράσει τον σκόπελο της Ανω Βουλής, όπου η κυβέρνησή της έχει χάσει την πλειοψηφία από την περασµένη άνοιξη, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η συµφωνία µπορεί να γίνει νόµος χωρίς την έγκριση» της Μπούντεσρατ.

Η κυβέρνηση Μέρκελ αποφάσισε να παρατείνει τον χρόνο λειτουργίας των πυρηνικών σταθµών παρά την αντίθεση της κοινής γνώµης, όπως αυτή αποτυπώνεται σταθερά στις δηµοσκοπήσεις. Για πολλούς πολίτες ο εφιάλτης που είχε ζήσει η Ευρώπη µε το ατύχηµα στο Τσερνόµπιλ τον Απρίλιο του 1986 θα µπορούσε να επιστρέψει ανά πάσα στιγµή. Εκτός από το θέµα της ασφάλειας, προβληµατισµό στην κοινή γνώµη προκαλεί και το ζήτηµα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.

Οικολογικές οργανώσεις προγραµµατίζουν διαδηλώσεις για τις 18 Σεπτεµβρίου, ενώ στη σχεδιαζόµενη παράταση αντιδρά έντονα και η αντιπολίτευση. «Είναι µια µαύρη µέρα για την ενεργειακή πολιτική», δήλωσε εκπρόσωπος του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος.

Σοσιαλδηµοκράτες και Πράσινοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μέρκελ ότι υποχώρησε στις πιέσεις της πυρηνικής βιοµηχανίας και δεσµεύθηκαν πως θα ανατρέψουν την απόφαση σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές του 2013.

Οι σφυγµοµετρήσεις δείχνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόµενο είναι ορατό, καθώς τα δύο κόµµατα της αντιπολίτευσης προηγούνται εδώ και µερικές εβδοµάδες των δύο κοµµάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισµό. Το SΡD δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόµενο να προσβάλει νοµικά την απόφαση της κυβέρνησης να παρακάµψει την έγκριση της Μπούντεσρατ.

ΑΛΥΣΙΔΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Σοσιαλδηµοκράτες και Πράσινοι δηλώνουν πως θα ανατρέψουν την απόφαση της Μέρκελ αν κερδίσουν τις εκλογές του 2013

Πράσινος φόρος για τα µάτια του κόσµου


ΜΕ ΤΗΝ αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνησή της ότι υπέκυψε στον «εκβιασµό» της πυρηνικής βιοµηχανίας, η Ανγκελα Μέρκελ επιχειρεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις επιβάλλοντας στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ένα «χαράτσι», το οποίο θα χρησιµοποιηθεί για τη χρηµατοδότηση της ανάπτυξης των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρµπερτ Ρέντγκεν ανακοίνωσε ότι στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας θα κατευθυνθεί συνολικά ένα κονδύλι ύψους 15 δισεκατοµµυρίων ευρώ, καθώς κάθε µεγαβατώρα πυρηνικής ενέργειας που θα παράγεται θα φορολογείται µε 9 ευρώ. Σύµφωνα µε το περιοδικό «Der Spiegel», ανάµεσα στο 2011 και το 2016 η πυρηνική βιοµηχανία θα καταβάλει εισφορές από 200 εκατοµµύρια έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν σε έναν ετήσιο φόρο ύψους 2,3 δισεκατοµµυρίων ευρώ που θα καταβάλουν οι εταιρείες πυρηνικής ενέργειας για τις ράβδους καυσίµου.

«Οδικός χάρτης»

Ανακοινώνοντας την παράταση στον χρόνο λειτουργίας των πυρηνικών σταθµών µαζί µε τον υπουργό Οικονοµίας Ράινερ Μπρούντερλε, ο Νόρµπερτ Ρέντγκεν δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισµός υιοθετεί µια ενεργειακή πολιτική για τις επόµενες δεκαετίες, η οποία, όπως είπε, ανοίγει διάπλατα τον δρόµο στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. «Σχεδιάσαµε τον οδικό χάρτη που οδηγεί στην εποχή της ανανεώσιµης ενέργειας», τόνισε. Την άποψη αυτή δεν συµµερίζεται, πάντως, ο επικεφαλής της γερµανικής Οµοσπονδίας Ανανεώσιµης Ενέργειας: «Δεν αλλάζει τίποτε από το γεγονός ότι βιοµηχανία δίνει χρήµατα», δήλωσε ο Μπγιορν Κλίσµαν κάνοντας λόγο για «οπισθοδρόµηση». Διακηρυγµένος στόχος της Γερµανίας είναι να µειώσει τις εκποµπές των αερίων του θερµοκηπίου κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2025.