Το μέλλον είναι τρισδιάστατο και κυκλοφορεί με… tablet ΡC. Αυτό είναι τουλάχιστον το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έκθεση ΙFΑ- τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη- που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο.

Δείτε όλο το αφιέρωμα στην IFA 2010

Μετά τις τρισδιάστατες τηλεοράσεις που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τους τελευταίους μήνες, σειρά έχει τώρα το τι θα βλέπουμε σε αυτές. Γιατί, κακά τα ψέματα, ωραίο είναι να έχεις στο σαλόνι σου μια τηλεόραση τελευταίας τεχνολογίας που αποδίδει εκπληκτική εικόνα τριών διαστάσεων αλλά είναι κρίμα να μην μπορείς να τη χαρείς γιατί δεν έχεις τι να δεις.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι εταιρείες και- προκειμένου να «σπρώξουν» τις πωλήσεις των τηλεοράσεων και όχι μόνον- ανακοίνωσαν μια σειρά από περιφερειακές συσκευές, οι οποίες έρχονται και ενισχύουν τις 3D τηλεοράσεις, δημιουργώντας αντίστοιχα τρισδιάστατο περιεχόμενο. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της Ρanasonic που στο πλαίσιο της ΙFΑ ανακοίνωσε και την πρώτη βιντεοκάμερα, η οποία έχει τη δυνατότητα λήψης εικόνας τριών διαστάσεων και απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές (έστω και με «παχύ» πορτοφόλι). Η ΗDC-SDΤ750, η οποία σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία θα είναι διαθέσιμη τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, επιτρέπει τη λήψη 3D περιεχομένου.

Αρκετά μεγάλη παρουσία είχαν στην ΙFΑ και τα 3D Βlu-ray players, καθώς και συστήματα οικιακού κινηματογράφου που «κουμπώνουν» πάνω στην τρισδιάστατη τηλεόραση και αξιοποιούν στο σύνολό τους τις δυνατότητές της. Επίσης, τα 3D laptops είναι πλέον πραγματικότητα, επιτρέποντας στους κατόχους τους να παίρνουν παντού την τρισδιάστατη εικόνα τους. Στον δρόμο του 3D κινήθηκε και η Sony, η οποία- εκτός από 3D τηλεοράσεις και Βlu-ray players- ανακοίνωσε το λανσάρισμα και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών προκειμένου να προωθήσει την τρισδιάστατη τεχνολογία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σερ Χάουαρντ Στρίνγκερ, μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται 30 κινηματογραφικές ταινίες σε 3D. Παράλληλα, άλλες εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο της Sony στις αρχές του επόμενου έτους πρόκειται να λανσάρουν 3D τηλεοπτικά κανάλια.

Στον θαυμαστό κόσμο του 3D μπήκε και η Sharp, η οποία ανακοίνωσε τρισδιάστατες τηλεοράσεις οι οποίες χρησιμοποιούν ακόμα ένα «βασικό» χρώμα (το κίτρινο) για να απεικονίσουν υψηλότερης ποιότητας εικόνα, ενώ και οι υπόλοιπες εταιρείες- κολοσσοί του χώρου, όπως η LG, η Ρhilips, η Samsung και οι υπόλοιποι «συνήθεις ύποπτοι» παρουσίασαν αρκετά μοντέλα σε όλη την γκάμα των διαστάσεων με κοινό χαρακτηριστικό το 3D περιβάλλον.

Μάλιστα στην γκάμα των περισσότερων εταιρειών προστίθενται πλέον και μοντέλα με αρκετά λογικό και ανταγωνιστικό κόστος, στις χαμηλότερες ίντσες (κοντά στις 40). Αυτό δείχνει ότι σιγά σιγά οι τρισδιάστατες τηλεοράσεις θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά τις «απλές» LCD, καθώς με αντίστοιχα ή λίγο περισσότερα χρήματα θα μπορεί κάποιος να παρακολουθεί και 3D περιεχόμενο.