ΣΤΑ 18 έφτασε ο αριθµός των θυµάτων του ιού του Δυτικού Νείλου µετά τον θάνατο άλλων τριών υπερηλίκων µε υποκείµενα νοσήµατα τις τελευταίες ηµέρες. Σύµφωνα µε την καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ ο αριθµός των προσώπων που έχουν προσβληθεί από λοίµωξη έπειτα από µόλυνση από τον ιό έχει φτάσει τους 177.

Μέχρι χθες, εξάλλου, 123 ασθενείς είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκοµείο ενώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται 33, εκ των οποίων εννέα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου πάντως «χτύπησε» και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, µεµονωµένα ή και περισσότερα περιστατικά σε ανθρώπους δηλώθηκαν την περασµένη εβδοµάδα από το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Ρουµανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Ιταλία, ενώ το Μαρόκο δήλωσε κρούσµατα σε άλογα.

Με βάση την τελευταία επεξεργασία των επιδηµιολογικών στοιχείων στην Ελλάδα, διαπιστώνεται ότι ο µέσος όρος ηλικίας των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό είναι τα 72 χρόνια, µε το 61% να είναι άνω των 70 ετών και µόλις το 6% κάτω των 30 ετών. Ταυτόχρονα, προκύπτει µε σαφήνεια ότι η πλειονότητα των κρουσµάτων εντοπίζεται στην Κεντρική Μακεδονία, µε επίκεντρο της επιδηµίας τις πεδινές περιοχές ανάµεσα και γύρω από τους ποταµούς Αλιάκµονα και Αξιό.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκαν τα περισσότερα κρούσµατα, εκφράζεται η εκτίµηση ότι ο κίνδυνος µόλυνσης τουλάχιστον στην πόλη είναι µικρός. Κι αυτό γιατί σηµαντικός αριθµός των ασθενών είχε µετακινηθεί κατά τον χρόνο επώασης.