ΕΝΕΣΗ για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας ύψους 50 δισ. δολαρίων- σε πρώτη φάση- με κύριο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υποσχέθηκε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα. Δύο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές του Κογκρέσου ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε εξαετές σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα 50 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την κατασκευή υποδομών όπως είναι δρόμοι, ηλεκτρικά και σιδηροδρομικά δίκτυα. Αύριο επίσης ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο να δώσει παράταση στη χορήγηση φοροαπαλλαγών 100 δισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη.

Τα σχέδια αυτά είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει αυτή την εβδομάδα ο Λευκός Οίκος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φλέγον πρόβλημα των ΗΠΑ: η συνεχής αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός όσων χάνουν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να βρουν απασχόληση. Η ανεργία στις ΗΠΑ τρέχει με 9,6%, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της χώρας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η οικονομική του πολιτική είναι αποτελεσματική, δίνει νέες υποσχέσεις από το Μιλγουόκι και το Κλίβελαντ, ξεκινώντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό την προεκλογική καμπάνια για τους Δημοκρατικούς. Η Ουάσιγκτον δεν έχει αναφέρει από πού θα εξοικονομήσει χρήματα για να επενδύσει τα 50 δισ. δολάρια σε υποδομές, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια επιλογή θα ήταν να μειωθούν φοροαπαλλαγές για πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες φυσικού αερίου.