Μειώσεις τιμών μέχρι και 67% περιλαμβάνει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και που αναφέρεται σε συνολικά 7.154 προϊόντα.

Συνολικά, με το νέο σύστημα που προκύπτει από τον μέσον όρο των τριών φθηνότερων χωρών ανάμεσα στις 22 της Ε.Ε., ανατιμολογήθηκαν 6.830 κυκλοφορούντα σκευάσματα και έλαβαν τιμές 324 νέα. Ετσι από σήμερα μειώνονται οι τιμές σε 3.373 σκευάσματα και αυξάνονται έως 10% οι τιμές σε 2.658, ενώ αμετάβλητες μένουν οι τιμές 799 σκευασμάτων. Η ανάρτηση των τιμών στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www. gge.gr) που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (1/9/2010) ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενώ για ένα μικρό μέρος του συνόλου των φαρμάκων παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν από σήμερα και μετά τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις, επί των οποίων στις 22 Σεπτεμβρίου θα γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Τιμών, η οποία και θα εκδώσει συμπληρωματικό διορθωτικό δελτίο το αργότερο από τις 27/09/2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 95% των 300 πρώτων σε πωλήσεις σκευασμάτων, που καλύπτουν περίπου 65% της συνολικής κατανάλωσης, η ανατιμολόγηση οδήγησε σε μειώσεις τιμών που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 20%. Με το νέο σύστημα η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα φθάσει το 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα αγορανομική διάταξη που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου εξειδικεύτηκε η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, που επιβάλλει πλαφόν τόσο στις αυξήσεις όσο και στις μειώσεις Το πλαφόν

Επιβάλλοντας πλαφόν 10% στις αυξήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει μελλοντικές ακραίες αυξήσεις τιμών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και με βάση τις τρεις φθηνότερες χώρες αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει ο κίνδυνος να επιβάλλονταν αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από 10%. Αντίστοιχα, με την επιβολή πλαφόν στις μειώσεις αποφεύγεται η τακτική αρκετών εταιρειών να υποκαθιστούν φθηνά και αξιόπιστα σκευάσματα από αντίστοιχα ακριβότερα (όπως έχει κατ΄ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν), που συνεπάγεται υψηλό κόστος για τα Ταμεία και τους καταναλωτές.

Ποιους ευνοεί

Το νέο σύστημα τιμολόγησης έχει ως συνέπεια τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με την υποκατάσταση της συνταγογράφησης ακριβών πρωτότυπων φαρμάκων από αντίγραφα, ένα σημαντικό μέρος των οποίων παράγεται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα φθάσει το 1,2 δισ. ευρώ