Οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν είναι μια συνήθης εκλογική αναμέτρηση, αλλά μία μεγάλη ευκαιρία, καθώς με την εφαρμογή του Καλλικράτη αλλάζει όλη η δομή της σχέσης του κράτους με τον πολίτη, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους πολίτες «να ψηφίσουν τους νέους θεσμούς και να πουν ‘ναι’ στο μέλλον, σε μια διαφορετική, καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα».

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε παράλληλα όλους «να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να εκλεγούν εκείνοι που πιστεύουν αυτή την προοπτική της αλλαγής της Ελλάδας και της αυτοδιοίκησης, εκείνοι που και έχουν γνώση και μπορούν και πιστεύουν αυτές τις προοπτικές». Πρόσθεσε, δε, ότι μιλά για «ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις», κάτι που, όπως συμπλήρωσε, αποτυπώθηκε και στις επιλογές που ανακοινώθηκαν.

«Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ είναι άνθρωποι που και μπορούν και αξίζουν να σηκώσουν στην πλάτη τους τη μεγάλη αλλαγή. Τους εύχομαι καλή επιτυχία, γιατί η επιτυχία τους θα επηρεάσει το μέλλον της Ελλάδας, το αν θα πάμε μπροστά ή θα μείνουμε πίσω στα παλιά και τα πελατειακά» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός έθεσε αρκετές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του το δίλημμα «αλλάζουμε ή όχι την Ελλάδα» και τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί το πρώτο βήμα για τη νέα πορεία της χώρας, καθώς, όπως είπε, δίνει τα εργαλεία για τη μετατροπή του κράτους, από το «θηρίο με το οποίο καλείται σήμερα να παλέψει ο πολίτης», σε ένα κράτος στο οποίο ο πολίτης τίθεται στο επίκεντρο.

«Ήρθε πια η ώρα να πάμε μαζί να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα και πάμε χωρίς ρετσέτες και δογματισμούς» είπε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι «σε κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει η μαγική λύση που θα επεξεργαστεί μια πεφωτισμένη γραφειοκρατία σε κάποιο υπουργείο, ούτε βέβαια σε μακρινά γραφεία στις Βρυξέλλες ή αλλού» και ότι «εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι της τύχης μας».

Μιλώντας για τις εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «36 χρόνια το ΠΑΣΟΚ προχωρά με τις αρχές του, αλλά αλλάζει για να μπορεί να τις υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο». Οι αρχές αυτές, σημείωσε, «φωτίζουν το δρόμο ακόμα και όταν βρισκόμαστε στις πιο σκοτεινές συνθήκες, όπως αυτές που πέρασε η χώρα τον τελευταίο καιρό».

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι μπορεί να διαφωνεί με ορισμένες απόψεις που διατυπώθηκαν, αλλά ταυτίζεται «με την αγωνία όλων να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και ιδιαίτερα να προασπίσουμε τους αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους και εκείνους που πολλές φορές πλήττονται από αυτή την κρίση χωρίς να ευθύνονται».