Για μια ακόμη φορά η Ισπανία ήταν αξεπέραστο εμπόδιο για την εθνική ομάδα του μπάσκετ.

Στη φάση των 16 στο Μουντουμπάσκετ της Τουρκίας, η παγκόσμια πρωταθλήτρια νίκησε με 80-72 την ομάδα του Καζλάουσκας και έτσι μπήκε «τέλος» στην προσπάθεια των Ελλήνων διεθνών.

Η Ισπανία νίκησε δίκαια. Κι αυτό, διότι η εθνική δεν άντεξε στο τελευταίο δεκάλεπτο και εκεί που συνήθως κρίνονταν όλα, τα σουτ δεν έμπαιναν και η ομάδα του Σκαριόλο πήρε την πρόκριση. Το ματς ήταν θρίλερ στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Η Εθνική με συγκλονιστική προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο, ανέτρεψε τα δεδομένα και με οδηγούς τους Διαμαντίδη και Ζήση όχι μόνο κάλυψε τη διαφορά, αλλά στο 28′ πέρασε μπροστά με 51-45. Ωστόσο, η διαφορά δεν κρατήθηκε, η Ισπανία επανήλθε, το δεκάλεπτο έκλεισε με τους Ισπανούς μπροστά (51-52) και στο τελευταίο δεκάλεπτο είχαμε τους Ισπανούς να φτάνουν στην επιτυχία.

Η Εθνική έμεινε πίσω στο σκορ (54-58 και 57-61), η διαφορά πήγε ακόμη και στους δέκα πόντους (57-67), έγινε μια προσπάθεια να επανέλθουμε με το 66-72 στο 39′, αλλά παρά την πίεση δεν ήρθε το αποτέλεσμα.

Το τελικό σκορ ήταν 80-72 για τους Ισπανούς.

Κορυφαίοι για την εθνική οι Διαμαντίδης και Ζήσης. Από τους Ισπανούς ο Φερνάντεθ, ο Ναβάρο και ο Γκασόλ,

ενώτον ρυθμό άλλαξε ο Γιουλ.

Τα δεκάλεπτα:19-22, 31-37, 51-52, 72-80.

Ισπανία:Φερνάντεθ 14(2), Ρούμπιο 6, Ναβάρο 20(2), Λόπεθ 5(1), Ρέγιες 6, Βάσκεθ 6, Γιουλ 9(1), Γκασόλ 4, Μουμπρού 3(1), Γκαρμπαχόθα 5(1).

Ελλάδα: Μπουρούσης 2, Ζήσης 16, Σπανούλης 10, Καλάθης 1, Φώτσης 12(3), Περπέρογλου, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16(3), Σχορτσανίτης 13.

ΑΝΤΙΟ ΑΠΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Μετά την ήττα -αποκλεισμό, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το εθνικό συγκρότημα. Το είπε πρώτα στους συμπαίκτες του και μετά το γνωστοποίησε σε όλους.

O γκαρντ του Παναθηναϊκού,υποστήριξε: «Ηταν η τελευταία μου συμμετοχή στην εθνική ομάδα.Ευχαριστώ όλους τους συμπαίκτες μου. Πέρασα ωραίες και έντονες στιγμές. Πήραμε ένα ευρωπαϊκό,μια δεύτερη θέση στο παγκόσμιο, νικήσαμε τους Αμερικάνους.Είναι σημαντικό για έναν παίκτη να παίζει στην εθνική ομάδα.Εκλεισε ένας κύκλος και η ζωή συνεχίζεται».

Οσον αφορά στον Καζλάουσκας, έριξε το μπαλάκι στην Ομοσπονδία του μπάσκετ, καθώς το συμβόλαιό του έληξε. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο πως δεν θα ανανεωθεί , μετά την κακή πορεία της εθνικής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η αποστολή της εθνικής μπάσκετ επέστρεψε το πρωί στην Αθήνα, μετά τη χθεσινή ήττα από την Ισπανία.

Η κατήφεια και η απογοήτευση ήταν εμφανείς στα πρόσωπα των παικτών, που πήγαν με όνειρα μεταλλίου στη γειτονική χώρα, αλλά υποχρεώθηκαν να επανέλθουν στη βάση τους πολύ νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζαν.