Σε κρυφτούλι ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Αλέκο Αλαβάνο έχει εξελιχθεί η διαδικασία επιλογής υποψηφίου για την Περιφέρεια Αττικής στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν πρόεδρος του Συνασπισμού επιχειρεί να ανακόψει την κάθοδο του κ. Αλαβάνου εμφανίζοντας προτάσεις όπως αυτή για υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου. Ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως ό,τι κι αν συμβεί θα διεκδικήσει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.


Oπως και να ΄χει, το τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο μία ακόμη…αναμέτρηση ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Αλαβάνο είναι ιδιαίτερα ζοφερό, καθώς δεν είναι λίγα πλέον τα στελέχη που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο διάσπασης του εγχειρήματος εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Είναι ενδεικτικό ότι η Κουμουνδούρου έβγαλε την τελευταία στιγμή το χαρτί της υποψηφιότητας Γλέζου για να εξωθήσει τον Αλέκο Αλαβάνο στο να αποσύρει την υποψηφιότητά του και μάλιστα, επειδή ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που επρόκειτο να αποφασίσει για την Περιφέρεια Αττικής. Δεν είναι τυχαίο ότι μπροστά στο ενδεχόμενο της διάσπασης, μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως ούτε ο Αλέξης Μητρόπουλος ούτε ο Αλέκος Αλαβάνος εξασφαλίζουν την αναγκαία συναίνεση και ζητούν να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να υπάρξει συναίνεση σε μια κοινή υποψηφιότητα, διότι αλλιώς θα υπονομευθεί το ενωτικό εγχείρημα.

Σε μια επίδειξη τακτικής, ο ΣΥΝ συμφώνησε στην προχθεσινή του Πολιτική Γραμματεία να καταθέσει πρόταση για στήριξη του Αλέξη Μητρόπουλου και ταυτόχρονα αποφάσισε, σε περίπτωση που αυτή δεν γίνει αποδεκτή, να αντιπροτείνει την κάθοδο Γλέζου. «Μπροστά σε μία υποψηφιότητα του Μανώλη, ο Αλέκος θα έκανε πίσω», έλεγαν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΥΝ επιβεβαιώνοντας ότι στην παρούσα φάση μέλημα της Κουμουνδούρου είναι να αποδυναμώσει την υποψηφιότητα Αλαβάνου. Κίνηση ελιγμού. Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος έχει ήδη ενημερώσει τους Γιάννη Μπανιά και Μανώλη Γλέζο από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ οι πληροφορίες από το περιβάλλον του επιμένουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισημοποιήσει με σχετικές ανακοινώσεις την κάθοδό του. Παράλληλα όμως, κάνοντας μία κίνηση ελιγμού και γνωρίζοντας ότι αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος ακύρωσε τηλεοπτική του εμφάνιση, την οποία και μετέθεσε για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμονές αυτοδιοικητικών εκλογών είναι εκρηκτική. Ο Συνασπισμός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, αξιοποιώντας στελέχη από όλες τις τάσεις, ότι δεν προτίθεται να στηρίξει υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου για την Περιφέρεια, κάνοντας λόγο για ατομικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις αρχές της Αριστεράς. Ομως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ διατηρεί ακόμη μεγάλη διεισδυτικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλές συνιστώσες του οποίου εμφανίζονται διατεθειμένες να συναινέσουν στην κάθοδο και στήριξή του. Την ίδια ώρα ορισμένες από αυτές αρνούνται κατηγορηματικά τη στήριξη του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ διατυπώνουν αντιρρήσεις και για ενδεχόμενη κάθοδο του Μανώλη Γλέζου, οι οποίες επικεντρώνονται στην ηλικία του.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν δημοσίως επιφυλακτικότητα για το μέλλον του εγχειρήματος με τον Γιάννη Μπανιά από την ΑΚΟΑ να δηλώνει ότι «δύσκολα θα συμφωνήσουμε» και τον Δημήτρη Στρατούλη από το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο διάσπασης «εάν είναι υποψήφιος ο Αλέκος Αλαβάνος». Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εισπράξει δύο ηχηρά «όχι», το ένα από τη Σοφία Σακοράφα για την Περιφέρεια Αττικής και το δεύτερο από τον Διονύση Τσακνή για τον Δήμο Αθηναίων…