Να γυρίσει σελίδα, ανακόπτοντας τη φθορά της κυβέρνησης λόγω Μνημονίου, θα επιχειρήσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Παπανδρέου, κι όπως πρόσφατα ζήτησε από τους συνεργάτες του μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο, «πάμε να κάνουμε το βήμα μπροστά, να αλλάξουμε τώρα την Ελλάδα».

Μη μπορώντας, λόγω της δυσβάσταχτης οικονομικής κατάστασης της χώρας, να δώσει έστω και ελάχιστες παροχές για την ανακούφιση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων που εισπράττουν τις επιπτώσεις της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επιχειρήσει «με φυγή προς τα εμπρός» να καλύψει το κενό. Οπως περιέγραψε άλλωστε και στο Πολιτικό Συμβούλιο προχθές, το «2011 δεν θα είναι μια παραδεισένια χρονιά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά», προφανώς γιατί εκ των πραγμάτων θα προσφύγει στη λήψη και άλλων επώδυνων μέτρων για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Δεν απέδωσαν. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο το πώς πρέπει να οργανωθεί η παρουσία του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρά τις εκκλήσεις του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του προς τους υπουργούς να εντοπίσουν «νεκρούς» κωδικούς, οι οποίοι να έχουν κάποιο υπόλοιπο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» από τον οποίο θα δίνονταν έστω και υποτυπωδώς κάποιες παροχές, δεν απέδωσαν. Τα άδεια ταμεία και οι πιεστικές παρεμβάσεις της τρόικας για μεγαλύτερη περιστολή δαπανών, εξαναγκάζουν εκ των πραγμάτων τον κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει τη λογική των παροχών και να κινηθεί σε ένα γνώριμο γι΄ αυτόν πεδίο, που είναι οι ανέξοδες εξαγγελίες για τη ριζική αναμόρφωση του κράτους, τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας.

Εμμεση βελτίωση. Υπουργός που βρίσκεται πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, ανέφερε χθες στα «ΝΕΑ» ότι «από τη στιγμή που δεν είμαστε σε θέση επί του παρόντος τουλάχιστον να κάνουμε πολιτική παροχών, πρέπει να να κάνουμε πράγματα για να βελτιώσουμε έμμεσα τη ζωή των συμπολιτών μας, και ειδικότερα εκείνων που έχουν πληγεί από τα μέτρα».

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι «πάντως, η κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, λειτουργεί αποτρεπτικά στο να προχωρήσουμε σε παροχές. Να το πω πιο απλά, δεν μπορεί από τη μια πλευρά να κρινόμαστε κάθε τρίμηνο από την τρόικα προκειμένου να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου και να δίνουμε με το άλλο χέρι παροχές, έστω και αν τις έχουν, που τις έχουν δεν αμφιβάλλω, ανάγκη κατηγορίες συμπολιτών μας. Θα ξεσηκωνόταν σάλος στην Ευρώπη και δικαίως».

Ποια πακέτα; Χαρακτήρισε μάλιστα «εκτός τόπου και χρόνου» όσα κατά καιρούς γράφονται για πακέτα ύψους 3 ή 3,5 δισ. ευρώ που θα ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου το επόμενο Σάββατο στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης. «Είπαμε θα ανακοινώσουμε μερικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν ίσως την επιχειρηματικότητα και θα βελτιώσουν την κατάσταση των πολιτών σε σχέση με τις οφειλές του στο Δημόσιο. Αλλά είναι λάθος να αποτιμώνται όλα αυτά με τέτοιον τρόπο», σημείωσε.

Δεν βρέθηκαν χρήματα ούτε για τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» για υποτυπώδεις παροχές

Εισηγήσεις στον Γιώργο για αλλαγές και στο ΠΑΣΟΚ

Με τον ανασχηματισμό να αποτελεί εκκρεμότητα των επόμενων δύο ή τριών 24ώρων είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ εισήλθαν από χθες σε περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων, με τον Γιώργο Παπανδρέου να κρατάει την μπαγκέτα των αλλαγών. Μάλιστα «δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για το τι προτίθεται να κάνει». Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ υποστήριζαν ότι πλην των αλλαγών στην κυβέρνηση, για τις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το εύρος και το μέγεθός τους, ο κ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις και για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία αυτή του γραμματέα του κόμματος Σ. Ξυνίδη, ο οποίος κρίνεται από πολλά στελέχη ανεπαρκής. Είναι σίγουρο ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτός ο ανασχηματισμός θα συμπεριλαμβάνει δομικές αλλαγές στη μορφή του πρωθυπουργικοκεντρικού μοντέλου διακυβέρνησης που ισχύει σήμερα ή θα είναι ένας κλασικός ανασχηματισμός με τη μετακίνηση κάποιων στελεχών σε άλλες θέσεις από αυτές που σήμερα κατέχουν ή την είσοδο άλλων που κάθονται στον «πάγκο» της ομάδας. Ακόμη και οι «κλήσεις» που έγιναν προχθές σε κυβερνητικά στελέχη για να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δύσκολα μπορεί να αποκωδικοποιήσουν το είδος και το περιεχόμενο του αναμενόμενου ανασχηματισμού.


Η κατάρρευση Καραμανλή μάθημα για το ΠΑΣΟΚ

O Γ. Παπανδρέου δέχεται τις τελευταίες ημέρες στο προσωπικό του e-mail πλήθος σημειώματα από στελέχη εντός και εκτός κυβέρνησης (τα διαβάζει όλα και απαντάει σε όλους!), στα οποία τού συστήνεται να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές παντού και να χρησιμοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ για να σημάνει την απαρχή μιας νέας προσπάθειας για την κυβέρνηση.

«Είναι διαφορετική η κλίμακα και διαφορετικές οι συνθήκες, όμως ο κίνδυνος παραμονεύει και είναι ίδιος: να την πάθουμε, όπως την έπαθε ο Καραμανλής τον Σεπτέμβριο του 2008, Πρόεδρε», ανέφερε σε ένα σημείωμα του γνωστό πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Το... φάσμα της κατάρρευσης της δημόσιας εικόνας του Κ. Καραμανλή, τον Σεπτέμβριο του 2008 που οδήγησε στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, φαίνεται πως είναι αυτό που κινητοποιεί τώρα το Μέγαρο Μαξίμου. Και καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις πολύ μεγάλες επιπτώσεις που έχει στην εκλογική δύναμη του Κινήματος, αλλά και στη δημόσια εικόνα του Γ. Παπανδρέου, το Μνημόνιο και οι πολιτικές που υπαγορεύει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι επόμενες 60 ημέρες, έως τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι αυτές που θα κρίνουν πολλά για τη συνέχεια, ίσως και για την τύχη της κυβέρνησης Παπανδρέου...

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από