Σχεδόν ένας μισθός (760 ευρώ) θα είναι η επιβάρυνση για ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, αν εξομοιωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενδεχόμενο που μελετάται από την κυβέρνηση και ήδη προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.


Το αντιστάθμισμα στο πάγωμα της μετάταξης ΦΠΑ που εξετάζει η κυβέρνηση θα σημάνει σημαντική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Για την ακρίβεια, η επιβάρυνση είναι άνω του 143%. Μια οικογένεια που καταναλώνει 1.000 λίτρα τον χειμώνα, ενώ πέρσι πλήρωνε 530 ευρώ, φέτος θα δώσει 1.290 ευρώ, δηλαδή χρεώνεται με καπέλο σχεδόν ενός μισθού. Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την αντίδραση των βενζινοπωλών που προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μείωση των πωλήσεων και απώλεια εσόδων για την κυβέρνηση.

ΠΑΝΤΩΣ, σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί απίθανο το σενάριο πτώχευσης της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές έχουν υπερεκτιμήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας ανεπτυγμένων οικονομιών που έχουν μεγάλο χρέος.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ κρίσης δημιουργεί στην κυβέρνηση η άρνηση αρκετών κυβερνητικών στελεχών να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι αρνήσεις τους επί της ουσίας επιταχύνουν τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος πια τοποθετείται χρονικά το βράδυ της Κυριακής ή τη Δευτέρα.

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ και στη Ν.Δ. Συγκεκριμένα, στον γαλάζιο μηχανισμό του Πειραιά, λόγω της δυστοκίας της Ρηγίλλης στην επιλογή υποψηφίου δημάρχου. Σαν να μην έφτανε αυτό, νέο σκηνικό για τη μάχη στην Κεντρική Μακεδονία δημιουργεί η απόφαση του ΛΑΟΣ να αποσύρει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Κομματικά στελέχη αποδίδουν τη στροφή Καρατζαφέρη στην απόφαση να υιοθετήσει γραμμή μετωπικής σύγκρουσης με τη Ν.Δ.

ΕΥΣΗΜΑ στην κυβέρνηση για το οικονομικό πρόγραμμα των «εντυπωσιακών αλλαγών» έδωσε χθες ο απερχόμενος αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό για τις δυσκολίες που περνά. Δήλωσε, ωστόσο, βέβαιος ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση.

ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ να υπάρχει casus belli από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Το επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται ζήτημα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.