Νέο μοντέλο στρατού, μικρότερου, ευέλικτου και με «πιο φθηνές», «πιο έξυπνες» και «πιο χρήσιμες επιλογές» όσον αφορά τη συγκρότησή του δρομολογεί το νομοσχέδιοσκούπα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που συζητείται από τη Δευτέρα στη Βουλή.


Παράλληλα, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος, εισάγεται νέος τρόπος- και με τη γνωμοδοτική εμπλοκή της Βουλής- για την κατάρτιση των εξοπλιστικών αναγκών και τις προμήθειες όπλων που θα γίνονται από «μηδενική βάση». «Δεν θα εισάγονται αιτήματα προμηθειών σε έναν κατάλογο σαν να έχουμε μια λίστα για να πάμε στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουμε πράγματα», είπε. «Οχι με βάση αδράνειες του παρελθόντος, όχι με βάση προκλητή ζήτηση για εξοπλισμούς». Προανήγγειλε δε «εντυπωσιακές μειώσεις» στις δαπάνες υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων ως απόρροια των αλλαγών.

Ηδη πάντως πρέπει να σημειωθεί πως η οικονομική κρίση έχει μειώσει τουλάχιστον κατά 12% τις λειτουργικές δαπάνες ενώ «ψαλίδι» έπεσε και στα κονδύλια για τα όπλα. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ενισχύονται τα σενάρια στο οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω περικοπές αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Πεντάγωνο, κυρίως λόγω της υστέρησης των εσόδων. Λύση που ίσως αντιμετωπιστεί με αναβολή παραλαβής οπλικών συστημάτων ώστε να μην επιβαρυνθεί το έλλειμμα του 2010.

Το νομοσχέδιο, το οποίο όπως έγραψαν χθες και προχθές «ΤΑ ΝΕΑ» καθιερώνει την κάθετη δομή διοίκησης, προβλέπει διαδικασίες βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (οροφή) του Στρατεύματος, η διάταξή του (Σώματα, Μονάδες κ.λπ.) και ο εξοπλισμός του- όλα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της «απειλής» και των πιθανών θεάτρων πολεμικών συγκρούσεων- σημειακών ή γενικότερων. Τόσο σ΄ αυτό το σκέλος όσο και στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα προκύψουν «θα προηγείται η ενημέρωση και η γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής», είπε ο κ. Βενιζέλος. Τα εξοπλιστικά προγράμματα θα είναι 15ετή και θα υλοποιούνται σε 3ετή βάση.

Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο εξέλιξης και μεταθέσεων των αξιωματικών (έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» χθες και προχθές) ο κ. Βενιζέλος είπε ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο στο οποίο το κάθε στέλεχος θα νιώθει ασφαλές και με δικαιώματα που δεν μπορούν να παραβιασθούν «για συγκυριακούς πολιτικούς ή άλλους λόγους».

Οσον αφορά τον νέο θεσμό των «Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών», για όσους νέους θέλουν να μείνουν στο Στράτευμα από 6 μήνες έως 3 χρόνια μετά την κανονική θητεία τους ο υπουργός είπε ότι η παροχή σε χρήμα που θα λαμβάνουν θα είναι «σημαντική». Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται να είναι μεταξύ 500 και 700 ευρώ τον μήνα.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

στην κατάρτιση εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα γίνει από μηδενική βάση προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αμυνας