Κάθε χρόνο, το διάστημα πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όλες οι κυβερνήσεις εξαγγέλλουν μια σειρά από μεγάλα έργα- και μια ακόμα μεγαλύτερη σειρά από μελέτες που κανονικά θα έπρεπε να καταλήξουν σε μεγάλα έργα. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, γι΄ αυτό άλλωστε εξαγγέλλονται στη Θεσσαλονίκη. Ολες οι κυβερνήσεις υπερβάλλουν συνειδητά. Πολλά από τα έργα αυτά θα καθυστερήσουν για χρόνια και ορισμένα δεν θα αρχίσουν. Οι αιτίες, πολλές. Η βασικότερη: η ελλιπής χρηματοδότησή τους. Αλλά και οι αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες τμημάτων της Δημόσιας Διοίκησης.

Οσοι παρακολουθούν έστω και από μακριά τι συμβαίνει με τα δημόσια έργα γνωρίζουν άριστα ότι πολλά απ΄ αυτά κολλάνε στις απαλλοτριώσεις. Κάποια άλλα βρίσκονται στο επίκεντρο ιδεολογικοπολιτικών και επιχειρηματικών αψιμαχιών, για τον χαρακτήρα της ανάπτυξης, την οικολογία και το… κέρδος. Και επειδή δεν υπάρχει τμήμα της Ελλάδας χωρίς τεκμήρια μιας μακραίωνης ιστορίας, πολύ συχνά τον λόγο έχουν η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αλλά τα μεγάλα έργα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις απαραίτητες, τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται για να γίνει ευκολότερη η ζωή των πολιτών. Πρωτίστως, η δημιουργία σημαντικών υποδομών έχει να κάνει με την ανάπτυξη. Προσφέρουν θέσεις εργασίας και, μελλοντικά, ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές στους τόπους όπου δημιουργούνται. Είναι δηλαδή βασικά κίνητρα ανάπτυξης, που τόσο την έχει ανάγκη η χώρα το διάστημα που διανύουμε.

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Μεγάλων Εργων (βλ. σελίδα 52) δίνει έμφαση στο θέμα της αναθέρμανσης της επενδυτικής δραστηριότητας. Η προώθηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δίνει σύντομες και οριστικές λύσεις όταν προκύπτουν εμπόδια και καθυστερήσεις με απαλλοτριώσεις εξπρές και με το «μνημόνιο συναντίληψης» μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, βρίσκεται στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των αναπτυξιακών ρυθμών. Η κυβέρνηση μοιάζει να το έχει συνειδητοποιήσει. Μακάρι και η Δημόσια Διοίκηση να ανταποκριθεί. Διότι στον τομέα των υποδομών και των μεγάλων έργων όλα πρέπει να γίνονται με αξιόπιστες μελέτες, με απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα. Γρήγορα, συστηματικά, αποτελεσματικά.