Τη δική της κρίση περνάει φέτος και η «µέγιστη» ετήσια πολιτιστική διοργάνωση του Δήµου Θεσσαλονίκης.

Συρρικνώνεται χρονικά, οικονοµικά, θεµατικά, αλλά όχι και ποιοτικά
Προϋπολογισµός των φετινών Δηµητρίων:

ένα εκατοµµύριο ευρώ (όταν ο οικονοµικά συρρικνωµένος περσινός προϋπολογισµός ξεπερνούσε τα 1.350.000 ευρώ). Εκδηλώσεις: 75 (έναντι 88 της περσινής διοργάνωσης και των πλέον των 100 προηγούµενων ετών). Διάρκεια: Οι δύο… προεκλογικοί µήνες. Από τις 8 Σεπτεµβρίου έως τις 3 Νοεµβρίου (έναντι των πέντε µηνών που έφταναν τα προηγούµενα χρόνια). Με χαµηλότερο προϋπολογισµό, µικρότερη χρονική διάρκεια, πολλά εικαστικά και µουσική, λιγότερο θέατρο και περισσότερες «εκπτώσεις» (τιµές εισιτηρίων, προϋπολογισµοί, αµοιβές κ.λπ.) ο Δήµος Θεσσαλονίκης διοργανώνει τα φετινά 45α Δηµήτρια.

Τα «τελευταία» – όπως δήλωνε συγκινηµένος ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος – της επί τρεις θητείες δηµαρχίας του Δηµήτρια είναι ίσως τα πλέον οργανωµένα, «σφιχτά» σε χρόνο και «ανοιχτά» σε εκδηλώσεις. «Οι περιορισµένοι προϋπολογισµοί δεν είναι µονάχα ελληνικό φαινόµενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι “συρρίκνωση” των ζητούµενων αµοιβών κάνουν και µεγάλες ξένες ορχήστρες, µεγάλοι καλλιτέχνες και τα γραφεία διοργανώσεων. Ενεργοποιήσαµε τις αδελφοποιήσεις, διοργανώνουµε πολλές συµπαραγωγές. Τελικά το πρόγραµµα µπορεί να “βγει” µε λιγότερα χρήµατα – χωρίς όµως εκπτώσεις στην ποιότητα των εκδηλώσεων» λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήµαρχος Πολιτισµού Βασίλης Γάκης.

Μουσική

Με µουσική που… κινείται από τον Φρειδερίκο Σοπέν (τιµώνται φέτος τα 200 χρόνια από τη γέννησή του) ώς τον Τζον Λένον (συµπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τη γέννηση και 30 από τον θάνατό του), η εναρκτήρια συναυλία των φετινών Δηµητρίων δίνεται την ερχόµενη Τετάρτη 8 Σεπτεµβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) και τιτλοφορείται «Από τον Σοπέν στον Τζoν Λένον».

Τη Συµφωνική Ορχήστρα του Δήµου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης ενώ σολίστ στο πιάνο θα είναι ο Βασίλης Θωµόπουλος. Τραγούδια του Τζον Λένον θα ερµηνεύσει ο Βασίλης Γισδάκης.

Οι Ρlacebo (10/9 Θέατρο Γης), η Εµα Σάπλιν (13/9), ο βιολονίστας Βαντίµ Ρέπιν (29/9 Μέγαρο Μουσικής), ο Μανώλης Μητσιάς σε σύµπραξη µε τον Γιάννη Βακαρέλη (6/10 ΜΜΘ), ντόπιοι καλλιτέχνες σε συναυλίες – αφιερώµατα (όπως το «Ενός λεπτού σιγή», από τον οµώνυµο στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου), ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Ελλη Πασπαλά (23/10 ΜΜΘ) συνθέτουν το πολλαπλό και πολυδιάστατο πρόγραµµα των µουσικών εκδηλώσεων των Δηµητρίων.

Θέατρο

Συρρικνωµένο – όπως είθισται τα τελευταία χρόνια – το πρόγραµµα του θεάτρου περιλαµβάνει τη Βαλκανική Θεατρική Σκηνή (συνδιοργάνωση µε το ΚΘΒΕ) µε παραστάσεις από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία (29/9–14/10), το Μικρό Φεστιβάλ (συνάντηση θεατρικών σχηµάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό από την οµάδα της Θεσσαλονίκης «Ούγκα Κλάρα» (1-31/10), καθώς και σειρά παραστάσεων όπως το «Σεµινάριο βλακείας» του Σάκη Σερέφα µε τον Δηµήτρη Πιατά (1-5/10), το έργο «Λα Πουπέ» µε την Αννα Κοκκίνου (15-19/9) «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά (22-26/9) κ.λπ.

Χορός

Από τις λιγοστές εκδηλώσεις του χορού ξεχωρίζει αυτή µε πρωταγωνιστές τη Σιλβί Γκιγιέµ (επανέρχεται ύστερα από τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τα Δηµήτρια) και τον Ρουσέλ Μαλιφάντ (17-18/10) αλλά και το Εθνικό Μπαλέτο της Γεωργίας µε παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους (2-3/10).

Εικαστικά

Σε κορυφαίο τοµέα των φετινών Δηµητρίων µε πολλαπλές και ιδιαίτερα αξιόλογες διοργανώσεις εξελίσσεται αυτός των εικαστικών µε σειρά εκθέσεων, αρχής γενοµένης από αυτή µε τις αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη (15/9 στην Κάζα Μπιάνκα). Ακολουθούν έκθεση του Παναγιώτη Τέτση (18/9 στο Κέντρο Πολιτισµού της Τούµπας), αναδροµική έκθεση του Λουκά Βενετούλια µε τίτλο «Κρητικός ρεαλισµός» (20/9) στη Δηµοτική Πινακοθήκη, έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη – φιλοτέχνησε και το εικαστικό της αφίσας των Δηµητρίων – στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού (24/10-31/12). Κορυφαία ίσως των πολλαπλών εικαστικών εκδηλώσεων η µεγάλη έκθεση – αφιέρωµα του Τελλογλείου Ιδρύµατος του ΑΠΘ (ως συνέχεια της περσινής διοργάνωσης για τον Χουάν Μιρό) στον Τουλούζ Λοτρέκ που αποτύπωσε µε το έργο του τη γοητευτική εποχή του τέλους του 19ου αιώνα.

ΙΝFΟ

45α Δηµήτρια του Δήµου Θεσσαλονίκης, 8 Σεπτεµβρίου – 3 Νοεµβρίου.

Οι χώροι και οι «Φιγούρες»


Απλωµένα σε χώρους της πόλης (από τη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη ώς το Δηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς, από το Τελλόγλειο ώς το Λιµάνι, το Θέατρο Γης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισµού κ.α.), τα φετινά Δηµήτρια προσθέτουν ακόµα έναν χώρο – κάποιες αίθουσες του αµφιλεγόµενης αισθητικής και χωροθέτησης νέου δηµαρχιακού µεγάρου, όπου και θα φιλοξενηθούν ορισµένες µουσικές κυρίως εκδηλώσεις. Ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης είναι η κυκλοφορία του προγράµµατος σε ειδικά έντυπα σε εννέα γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερµανικά, ρωσικά, αλβανικά, ρουµανικά, σερβικά και βουλγαρικά) και η τοποθέτηση (όπως έγινε και πέρσι) των «Φιγουρών» (εικαστικών σηµάτων για τη διοργάνωση) σε επιλεγµένα σηµεία της πόλης για την ενηµέρωση των πολιτών.