Σχεδόν έτοιμες είναι οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για τους περισσότερους δήμους και περιφέρειες της χώρας, αλλά η εξίσωση για τους μεγάλους δήμους και τις βασικές περιφέρειες δεν έχει ακόμη λυθεί.

Η σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προχθές, λίγο διευκόλυνε την κατάσταση, καθώς ακόμη και σήμερα η Ιπποκράτους παραλαμβάνει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα κρίνουν πολλά για τις τελικές αποφάσεις του Κινήματος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν την Κυριακή το μεσημέρι στο πλαίσιο της τριήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, ο σχετικός κατάλογος μέχρι τότε θα γραφτεί και θα διορθωθεί πολλές φορές, αφού όπως προαναφέρθηκε όλα θα κριθούν από τις μετρήσεις και τα στοιχεία που θα δώσουν.

Στην Περιφέρεια Αττικής για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις είναι εκείνες που θα δώσουν την απάντηση στο δίλημμα στέλεχος πρώτης γραμμής ή χαμηλής εμβέλειας υποψηφιότητα. Οι μετρήσεις που είχαν απ΄ όλα μέσα (από τους υπουργούς Τίνα Μπιρμπίλη, Παύλο Γερουλάνο, και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου ώς τον Κώστα Σκανδαλίδη και την εξ Αυστρίας οικολόγο Μαρία Βασιλάκου, αλλά και τους νυν νομάρχες, Αθηνών Γιάννη Σγουρού και Πειραιά Γιάννη Μίχα) παραλαμβάνονται σήμερα και προφανώς τη λύση στο πρόβλημα θα δώσει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια περιφέρεια που η στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπο του Βασίλη Κικίλια προοιωνίζεται νίκη- περίπατο για το ΠΑΣΟΚ. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Παπανδρέου, λόγω και της άρνησης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι υποψήφια, είναι να επιλεγεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης ένας εκ των Γιάννη Σγουρού και Σταύρου Μπένου.

Παίζει ο Καμίνης
Αμφίθυμος εμφανίζεται κατά πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου και για τον Δήμο Αθηναίων, παρ΄ ότι οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι παίζεται καθαρά ο δήμος, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να κινείται σε πολύ χαμηλά για τον ίδιο επίπεδα (κάτω από 30%). Ενώ όλες οι ενδείξεις φέρουν την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά ως φαβορί για την υποψηφιότητα, εντούτοις το όνομα του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη εξακολουθεί να παραμένει μια ισχυρή επιλογή. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και πάλι με βάση τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται και οι οποίες μετρούν πλην των άλλων την αναγνωρισιμότητα του κ. Καμίνη, που θα αποτελέσει το κλειδί για την επιλογή.

Για τον Δήμο Πειραιά, οι έρευνες «δείχνουν» ότι μια πιθανή υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα θα κρατούσε τον δήμο υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να παρακαμφθεί το εμπόδιο του Παναγιώτη Φασούλα που δεν συμβιβάζεται εύκολα με την ιδέα να μην είναι υποψήφιος σε έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας που κέρδισε ουσιαστικά μόνος του, το 2006 εν μέσω της παντοκρατορίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Καστανίδης
Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Χάρης Καστανίδης εμφανίζεται σε όλες τις μετρήσεις να κερδίζει άνετα τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν δέχεται να είναι υποψήφιος, αλλά και αποδοκιμάζει έντονα κάθε αναφορά στο όνομά του. Στις μετρήσεις συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα ονόματα του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος επίσης δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, παρ΄ ότι και αυτός εμφανίζεται να κερδίζει καθαρά τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, της Χρύσας Αράπογλου, του υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, αλλά κυρίως του υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος δεν θα έβλεπε με άσχημο μάτι μια πιθανή υποψηφιότητα στην περιφέρεια.

Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ, ελλείψει ισχυρής κομματικής υποψηφιότητας, φαίνεται να κλίνει υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Μπουτάρη, παρά το γεγονός ότι το τοπικό ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αντιδρά, χρεώνοντας στον κ. Μπουτάρη, ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2006 δεν στήριξε την υποψήφια του κόμματος με αποτέλεσμα να εκλεγεί ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Η Ιπποκράτους θεωρεί ότι οι αντιδράσεις αυτές θα αμβλυνθούν τελικά μπροστά στην πιθανότητα να αλλάξει χέρια ο δήμος.

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Φώφη και Μίχας θεωρούνται φαβορί σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες στήριξης Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από