Δίπλα στο όνοµα της Μαρίνας Λι στα αρχεία του βρετανικού στρατού που βγήκαν πρόσφατα στο φως υπάρχει ο χαρακτηρισµός «ξανθιά µπαλαρίνα µε ψηλόλιγνη σιλουέτα και συγκρατηµένη συµπεριφορά». Μόνον που η «ξανθιά µπαλαρίνα» µε όπλο την εξυπνάδα και τη γοητεία της κατάφερε να αποσπάσει µυστικά από τον βρετανικό στρατό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου.

Κι όµως η – υπεράνω υποψίας – 30χρονη µπαλαρίνα έπαιξε τον ρόλο της κατασκόπου των ναζί µε µεγάλη επιτυχία.

«Ηταν έµπειρη και σηµαντική πράκτορας των Γερµανών», αναφέρεται σε έγγραφα της βρετανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας ΜΙ5 που πρόσφατα είδαν το φως της δηµοσιότητας.

Η Μαρίνα Λι µιλούσε άπταιστα έξι γλώσσες και της άρεσε να ρίχνει… τα χαρτιά.

Στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, ωστόσο, δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Η χορεύτρια κατάφερε να εισχωρήσει στον βρετανικό στρατό και να µάθει τα µυστικά σχέδια της απόβασης στη Νορβηγία σε µια στιγµή κρίσης κατά τη διάρκεια του πολέµου.

Οι Γερµανοί επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στη Νορβηγία στις 9 Απριλίου το 1940. Οι Βρετανοί σχεδίασαν την αντεπίθεση από το λιµάνι του Νάρβικ, µε αποτέλεσµα έως το τέλος Μαΐου ο γερµανικός στρατός να έχει αποδυναµωθεί. Οι γερµανικές δυνάµεις – 2.000 στρατιώτες, 2.500 ναύτες – δέχτηκαν επίθεση µε αποτέλεσµα να ηττηθούν στα σύνορα της Σουηδίας.

Ηταν η κατάλληλη στιγµή για το «µυστικό όπλο» των Γερµανών:

η εντυπωσιακή µπαλαρίνα και κατάσκοπος Μαρίνα Λι.

Γεννηµένη στη Ρωσία, η γοητευτική Μαρίνα έφυγε από την πατρίδα της το 1917, µετά τη δολοφονία των γονιών της από τους µπολσεβίκους.

Παντρεύτηκε τον µηχανικό Εϊνερ Αντρέας Λι στη Νορβηγία και έγινε διευθύντρια της Σχολής Μπαλέτου στο Οσλο. Μέχρι που το 1935 στρατολογήθηκε από τη γερµανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (Αbwehr). Δουλειά της ήταν να εισχωρήσει στα κεντρικά του βρετανικού στρατού για να µάθει τα σχέδια για την επίθεση που ετοίµαζαν.

Δεν είναι γνωστός ο τρόπος µε τον οποίο κατάφερε να κερδίσει την εµπιστοσύνη των Βρετανών. Κάποιοι πιστεύουν ότι µε τη γοητεία της… αποπλάνησε τους στρατιώτες. Το αποτέλεσµα γράφτηκε στην Ιστορία: τα βρετανικά και γαλλικά στρατεύµατα αποχώρησαν από το Νάρβικ στις 8 Ιουνίου και δύο ηµέρες αργότερα οι Γερµανοί κατέλαβαν όλη τη Νορβηγία.

Η προσφορά της – πάµπλουτης πλέον! – Μαρίνας Λι στον γερµανικό στρατό συνεχίστηκε στη Μαδρίτη, όπου αποσπούσε τα µυστικά των Συµµάχων σε χλιδάτα ξενοδοχεία. Η κρυφή ταυτότητά της αποκαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 από δύο γερµανούς κατασκόπους που εµφανίζονταν ως µετεωρολόγοι και συνελήφθησαν από τον Βασιλικό Στόλο.