Δεν είναι η πρώτη φορά – αλλά ελπίζουµε να είναι και η τελευταία – που δοκιµάζεται η «µπασκετική φιλία» της Ελλάδας µε τη Σερβία.

Απλώς σε αυτήν την περίπτωση η αφορµή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ενόψει της έναρξης του Μουντοµπάσκετ, το τζάµπολ του οποίου θα δοθεί το επόµενο Σάββατο στην Τουρκία, τα δύο στρατόπεδα βρίσκονται σε εγρήγορση.

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέµπτης στο «φιλικό» µατς που δεν τελείωσε ποτέ στο ΟΑΚΑ είναι γνωστά σε όλους µας και στο µυαλό µας έχει σφηνωθεί από την πρώτη στιγµή και η αιτία, αφού κανείς µας δεν πιστεύει ότι ο Φώτσης θα αντιδρούσε αν στη φάση έβρισκε απέναντί του τον Τέπιτς ή ο Τεόντοσιτς είχε να κάνει µε τον Μπουρούση.

Η επόµενη ηµέρα βρήκε τις δύο οµοσπονδίες να επιστρατεύουν τους κώδικες επικοινωνίας – µε βάση αυτό το πλάνο είδαµε τον Φώτση αλλά και τον Κρστιτς να ζητούν συγγνώµη για τις άτυχες στιγµές – και να επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το δεδικασµένο της ατιµωρησίας που υπάρχει στο άθληµα για ανάλογες περιπτώσεις µε σκοπό να αποφύγουν ποινές πριν από την πιο σηµαντική διοργάνωση. Μέχρι µεθαύριο υποτίθεται θα µάθουµε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις για την Ελλάδα και τη Σερβία, αν και η πιθανότητα να µην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες µοιάζει να είναι η επικρατέστερη.

Οι δύο χώρες έχουν ασκήσει στο πρόσφατο παρελθόν την εξουσία στην παγκόσµια οµοσπονδία, η Ελλάδα µέσω του Γιώργου Βασιλακόπουλου και η Σερβία διά του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, και ο νέος ισχυρός άνδρας, ο Ελβετός Πάτρικ Μπάουµαν, δύσκολα θα επιδιώξει να τους… κοντράρει ετεροχρονισµένα. Το πιο σηµαντικό της όλης ιστορίας για τις δύο χώρες είναι να αφήσουν κατά µέρος τα… συλλογικά και να µην επιστρατεύουν την (όποια) φιλία τους σε τέτοιες δύσκολες στιγµές.

Σε αντίθετη περίπτωση, αργά ή γρήγορα, δύσκολα θα µπορέσουν να αποφύγουν την «τεχνική ποινή»!