ΜΥΣΤΗΡΙΟ εξακολουθεί να καλύπτει τα άδεια καθίσματα στις εξέδρες των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Φίλαθλοι που βρίσκονται ήδη στη Νότια Αφρική αδυνατούν να αγοράσουν εισιτήρια, γιατί οι αγώνες αναφέρονται ως sold out, ενώ την ίδια στιγμή οι τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Η FΙFΑ συνεχίζει να επιμένει πως οι πωλήσεις των εισιτηρίων της διοργάνωσης στη Νότια Αφρική είναι υψηλότερες από τα προηγούμενα Μουντιάλ με εξαίρεση αυτό του ΄94 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μία προσπάθεια να γεμίσουν τα γήπεδα στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται στην Αφρική, η FΙFΑ δημιούργησε ένα σύστημα τιμών τεσσάρων επιπέδων για να είναι βέβαιη πως οι Νοτιοαφρικανοί θα μπορέσουν να αγοράσουν εισιτήρια και να προσελκύσει ταυτόχρονα φιλάθλους και από άλλες χώρες της Μαύρης Ηπείρου.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής επέμενε πως θα έδινε εισιτήρια σε μαθητές αν χρειαζόταν, προκειμένου να καλυφθούν οι άδειες θέσεις στις εξέδρες. Ωστόσο, αποδεικνύεται αδύναμη να πράξει κάτι τέτοιο καθώς η FΙFΑ έχει μπλοκάρει μία τέτοια ενέργεια.

Συνολικά τρία εκατομμύρια εισιτήρια βγήκαν στην αγορά και οι διοργανωτές επιμένουν, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της διοργάνωσης, πως είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να κριθεί αν έγιναν λάθη με το σύστημα διανομής εισιτηρίων. «Μέχρι τώρα είμαστε ικανοποιημένοι», λέει ο εκπρόσωπος της FΙFΑ Νικολά Μαϊνζό. «Χρειάζεται να ρίξουμε μία ματιά στη μεγαλύτερη εικόνα. Ξέρουμε πως έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο θεατών μετά τις ΗΠΑ το 1994. Φυσικά δεν είναι ωραίο να βλέπεις άδεια καθίσματα στα στάδια και ειδικά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο».

Μικρή παρηγοριά για τους φιλάθλους η μεγάλη εικόνα. Η Τία Εστέφαν από την Πορτογαλία μαζί με φίλους της προσπάθησαν επανειλημμένα πριν από έναν μήνα να αγοράσουν εισιτήρια για τον πρώτο αγώνα της εθνικής τους ομάδας με την Ακτή του Ελεφαντοστού στο Πορτ Ελίζαμπεθ. Τους απάντησαν ωστόσο πως είναι sold out. Βλέποντας το παιχνίδι από τη μεγάλη οθόνη από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τους φιλάθλους, κοντά στο στάδιο η Εστέφαν διαπίστωσε πως υπήρχαν πολλά άδεια καθίσματα: «Μου έκανε μεγάλη έκπληξη αυτή η εικόνα γιατί αναζητούσα εισιτήρια εδώ και πολύ καιρό».

Χιλιάδες πορτογάλοι και βραζιλιάνοι φίλαθλοι προσπαθούν να βρουν εισιτήρια για τον επικείμενο αγώνα μεταξύ των ομάδων τους, στο Ντέρμπαν, αλλά οι πωλήσεις έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα. Η FΙFΑ αρνείται να πει γιατί δεν δίνονται άλλα εισιτήρια από τη στιγμή που παραδέχεται πως το παιχνίδι δεν είναι sold out. Υστερα από τις τέσσερις πρώτες ημέρες στη διοργάνωση, ο μέσος όρος εισιτηρίων είναι 53.019 σε 11 αγώνες, ενώ ο αντίστοιχος στη Γερμανία ήταν 52.167.

Τα προβλήματα με τα εισιτήρια: Ιαπωνία- Καμερούν: Στάδιο Free State: Θεατές 31.000. Χωρητικότητα 48.000. Νότια Αφρική- Μεξικό: Στάδιο Soccer City: Θεατές 84.000, χωρητικότητα 94.700. Νότια Κορέα- Ελλάδα: Στάδιο Νelson Μandela Βay. Θεατές: 31.500, χωρητικότητα 48.459. Ιταλία- Παραγουάη: Στάδιο Green Ρoint: Θεατές 62.869, χωρητικότητα 69.070. Αλγερία- Σλοβενία: Στάδιο Peter Μokaba: Θεατές 35.000,

χωρητικότητα 46.000.