«Εζησε» την μήνι των Περσών, απανωτούς πολέμους, βομβαρδισμούς, αποκαθηλώσεις τμημάτων του στα χριστιανικά χρόνια… «Είδε» κλοπές γλυπτών (από τον λόρδο Ελγιν και όχι μόνο), επέζησε από τη φθορά του χρόνου και την όξινη βροχή…

Βίωσε δεκάδες πολυετείς αναστηλώσεις, «παστώθηκε» με σκυρόδεμα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η στατικότητά του…


Εφτασε, πιο πρόσφατα, να «δει» ακόμη και το κλείσιμο της κάνουλας των χρηματοδοτήσεων και να μείνει δίχως ειδικούς τεχνίτες για την αναστήλωσή του…

Υστερα από τόσες περιπέτειες και τόσες αναστηλωτικές εργασίες, χθες, ο Παρθενώνας, σύμβολο του αρχαίου ελληνικού, αλλά και του δυτικού εν γένει, πολιτισμού, αναδύθηκε ανανεωμένος, δίχως τις- μάλλον αντιαισθητικές- σκαλωσιές που τον «έσφιγγαν» τόσα χρόνια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Οι σκαλωσιές είχαν αρχίσει να ξηλώνονται τον τελευταίο μήνα από τη βόρεια κιονοστοιχία του ναού, όπου «εξυγιάνθηκαν» από τον 4ο έως τον 11ο δωρικό κίονα, με προσθήκη- λαξευμένου κατά τις αρχαιοελληνικές τεχνικές- πεντελικού μαρμάρου στα σημεία που ο χρόνος είχε αφήσει κενά, ενώ αφαιρέθηκαν μπετόν και σκουριασμένα σίδερα από παλαιότερες σωστικές επεμβάσεις. Συνολικά στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης χρησιμοποιήθηκαν 530 κυβικά μέτρα λαξευμένου μαρμάρου.

Από τη βόρεια πλευρά καταβιβάστηκαν και έξι μαρμάρινες ανάγλυφες μετόπες, σμιλεμένες στο εργαστήριο του Φειδία, που αντικαταστάθηκαν από αντίγραφα και μεταφέρθηκαν στον τελευταίο όροφο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Από σκαλωσιές και παλαιότερες προσθήκες «ελευθερώθηκαν» και τα Προπύλαια, όπου αποκαταστάθηκαν οι οροφές στο πλαίσιο του μεγαλύτερου σε διάρκεια- 30ετούςκαι επεμβάσεις αναστηλωτικού προγράμματος που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα (εκείνο των μνημείων του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης). Οχι όμως και ο ναός της Αθηνάς Νίκης, που θα παραμένει διαλυμένος και θα ανασυντίθεται μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης- αν και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2004, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του μεγάλου αναστηλωτικού προγράμματος στην Ακρόπολη μετά την επίσκεψή του, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μεδώνη. Στην είσοδο

Ο Παρθενώνας απαλλάχθηκε μόνο προσωρινά από τις σκαλωσιές. Το αναστηλωτικό πρόγραμμα προβλέπει να τοποθετηθούν σύντομα ικριώματα στη δυτική πλευρά του ναού της Αθηνάς (ουσιαστικά εκείνη που βλέπει πρώτη ο επισκέπτης ερχόμενος από τα Προπύλαια), τη μόνη όψη που δεν έχει υποστεί μέχρι τώρα ανθρώπινες επεμβάσεις και έχει τις λιγότερες ζημιές. Ομως η φθορά από τον χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει και αυτή την πλευρά.

ΝΕΑ ΙΚΡΙΩΜΑΤΑ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ακρόπολη. Σύντομα ικριώματα στη δυτική πλευρά του ναού της Αθηνάς

Με πλακάτ στον Ιερό Βράχο


ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στον Ιερό Βράχο κυριάρχησε η διαμαρτυρία ομάδας συμβασιούχων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Οι διαδηλωτές τούς ακολούθησαν με πλακάτ και πανό στα χέρια, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους, την πληρωμή δεδουλευμένων και την κάλυψη των οργανικών θέσεων του υπουργείου (περίπου 4.500).

Ο κ. Παπούλιας τους ζήτησε να στείλουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού άφησε τη συνοδεία του Προέδρου και τους συνάντησε. Διαβεβαίωσε πως θα περάσει σύντομα τροπολογία που θα ικανοποιεί ένα από τα αιτήματά τους: οι διατάξεις του Νόμου Παυλόπουλου και της αντίστοιχης κοινοτικής οδηγίας προβλέπουν την πρόσληψη με συμβάσεις 24μηνες- κι έπειτα απόλυση- ώστε οι συμβασιούχοι να μην αποκτούν δικαιώματα. Με την τροπολογία προβλέπεται να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, ειδικά για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟΤ, με ειδικότητες αρχαιολόγων, αναστηλωτών, τεχνιτών αναστήλωσης, συντηρητών έργων τέχνης κ.ά.

που δεν μπορούν να προσληφθούν σε άλλη υπηρεσία, αν απολυθούν.

Ο κ. Γερουλάνος ενημέρωσε ακόμη την ομάδα των διαμαρτυρόμενων πως με την ίδια τροπολογία θα πληρωθούν και τα δεδουλευμένα, αλλά και ότι μετά τον Οκτώβριο, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις, θα αρχίσει η διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Αποκλεισμός

Σε αποκλεισμό της κεντρικής πύλης του υπουργείου Αμυνας για δύο ώρες και απεργιακές κινητοποιήσεις στα 7 εργοστάσια και στη διοίκηση των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ- ΕΒΟ) προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, διαμαρτυρόμενοι για στάση πληρωμών και εργασιών. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τον Μάιο, καθώς οι τράπεζες στις οποίες απευθύνθηκε η εταιρεία για δάνειο δεν εγκρίνουν τη χορήγηση, παρ΄ όλο που υπάρχει εγγύηση Δημοσίου.