Επιμένει ο Περισσός στη θέση του ότι δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα. Η Αλέκα Παπαρήγα κάλυψε χθες τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός της, που δήλωσε προσφάτως ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στο Σύνταγμα επειδή είναι «αντιλαϊκό». Μάλιστα, σημείωσε ότι είναι «άλλο πράγμα να λές ντόμπρα και καθαρά ότι το Σύνταγμα είναι αντεργατικό και άλλο να είσαι επαγγελματίας προβοκάτορας».

Ηγενική γραμματέας του ΚΚΕ ουσιαστικά απάντησε στην επίθεση που δέχτηκε από το ΛΑΟΣ και τον κ. Καρατζαφέρη για μη σεβασμό του Συντάγματος ενώ εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε και από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος από τη Βουλή επεσήμανε ότι δεν ωφελούν τέτοιου είδους δηλώσεις. Η θέση του ΚΚΕ για το Σύνταγμα της χώρας διατυπώθηκε πριν από λιγες ημέρες από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Μάκη Μαΐλη, ο οποίος σε τηλεοπτική του παρέμβαση (Μega) και επιχειρώντας να απαντήσει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που κάλεσε τον Περισσό να σεβαστεί την δημοκρατική νομιμότητα δήλωσε: «Εμείς στο ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι με το Σύνταγμα. Δεν συμφωνούμε και το έχουμε καταψηφίσει. Είμαστε υποχρεωμένοι; Είναι Σύνταγμα αντιλαϊκό και για το ΚΚΕ το μόνο δίκιο είναι του εργαζόμενου και όχι τα συμφέροντα των λίγων».

Στο ίδιο πνεύμα χθες η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι το κόμμα της έχει καταψηφίσει το Σύνταγμα και τόνισε ότι «λέμε στον λαό ότι είναι ένα κακό Σύνταγμα και πρέπει να παλέψει για την αλλαγή του». Βεβαίως, δύο ημέρες πριν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε ζητήσει την ενεργοποίηση του Συντάγματος και μάλιστα την εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 2 κατά την ψηφοφορία του σχεδίου νόμου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης. Το συγκεκριμένο άρθρο που αναφέρεται στις διεθνείς συνθήκες απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων (δηλαδή τουλάχιστον 180 βουλευτών) για τη μεταβίβαση- σύμφωνα με το ΚΚΕ- κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του ελληνικού λαού.

Κύκλοι του Περισσού ερμηνεύοντας τη στάση του Περισσού έλεγαν χθες ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως το Σύνταγμα έχει κενά και γι΄ αυτό δεν το υπερψήφισε στη σχετική ψηφοφορία. Παράλληλα σχολίαζαν πως θέλει να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση για τη λήψη τόσο σκληρών οικονομικών μέτρων και σε μία προσπάθεια αντίστασης απέναντι σ΄ αυτά δεν αναγνωρίζει ούτε τους νόμους που της εκχωρούν το δικαίωμα να υιοθετεί τόσο σκληρά μέτρα. Εντάσσουν όμως τις δηλώσεις για το Σύνταγμα σε μία συνολικότερη σκλήρυνση της στάσης του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση και θυμίζουν πως μέσα σε 10 ημέρες ο Περισσός προκάλεσε επεισόδια στον Πειραιά εμποδίζοντας τουρίστες να επιβιβαστούν σε κρουαζιερόπλοιο και ανάρτησε πανό στην Ακρόπολη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΣ:

«Αλλο πράγμα να λές ντόμπρα και καθαρά ότι το Σύνταγμα είναι αντεργατικό και άλλο να είσαι επαγγελματίας προβοκάτορας»

Απερίφραστη καταδίκη από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΧΩΡΙΣ περιστροφές καταδίκασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας εξαιτίας των οποίων βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις συνάνθρωποί μας, ενώ και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του. Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας, επικαλούμενος τον Σαίξπηρ είπε:

«Ο Σαίξπηρ στον Ριχάρδο Γ΄ έλεγε «αν θέλεις να ορκιστείς σε κάτι που να γίνει πιστευτό να ορκιστείς σε κάτι που δεν το κακοποιείς». Οι ένοχοι αυτής της πράξης δεν μπορούν να ορκίζονται στη ζωή. Δεν μπορούν γιατί την κακοποίησαν, γιατί την ταπείνωσαν. Καταδικάζουμε τέτοια περιστατικά διότι θεωρούμε τη ζωή αξία αναπαλλοτρίωτη».

Παρ΄ όλα αυτά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει τις εσωτερικές αντιθέσεις. Η ανακοίνωση αρχίζει χαιρετίζοντας την «πρωτοφανή και μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων καθώς και τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις- διαδηλώσεις» και περνά στη δεύτερη παράγραφο το γεγονός του θανάτου τριών ανθρώπων. «Εκφράζουμε την ειλικρινή και βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάντως κύκλοι της Κουμουνδούρου εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για την απερίφραστη καταδίκη των επεισοδίων από την ηγεσία του κόμματος και μάλιστα σχολίαζαν πως «ευτυχώς που το μπλοκ του ΣΥΝ βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το υποκατάστημα της Μarfin την ώρα που ξέσπασαν τα γεγονότα γιατί μπορεί και πάλι να μας στοχοποιούσαν».