«Δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα». Ο νόμος της σιωπής είναι αυτός που επέλεξαν οι ποδοσφαιρικές αρχές, η επίσημη Πολιτεία και οι ομάδες, στη θύελλα που ξεσηκώθηκε από την αποκάλυψη των «ύποπτων» αγώνων, τόσο για τα πρωταθλήματα της Σούπερ Λίγκας και της Β΄ Εθνικής, όσο και για το Κύπελλο.

Κοινή επωδός όλων η φράση «τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη». Ομως, οι κινήσεις της τελευταίας φαίνεται να ακολουθούν ρυθμούς χελώνας και όλα δείχνουν πως η κατάληξη της όλης υπόθεσης θα είναι αυτή που βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια…

«Επειδή ο φάκελος της ΟΥΕΦΑ βρίσκεται ήδη στα χέρια δικαστικών λειτουργών, θα πρέπει άπαντες να αναμένουμε με σεβασμό την απόφαση της Δικαιοσύνης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Β΄- Γ΄ Εθνικής. Παράλληλα αναφέρει τις προσπάθειες που καταβάλλει «για την αξιοπιστία των αγώνων και τη φερεγγυότητα του πρωταθλήματος», θεωρεί «απαράδεκτο το γεγονός να δίδεται στη δημοσιότητα, επιλεκτικά και αποσπασματικά, μέρος των στοιχείων», ενώ επισημαίνει πως όλα αυτά έχουν στόχο να πλήξουν οικονομικά τις ομάδες της κατηγορίας και καταλήγει: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι είμαστε στη διάθεση τόσο των πολιτειακών όσο και των αθλητικών αρχών, να αποδεχθούμε οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα θωρακίζει τη διεξαγωγή των αγώνων και να συνεργαστούμε για την προαγωγή και εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Από την πλευρά της η ΕΠΟ αναφέρθηκε εκ νέου στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα διά του προέδρου της Σοφοκλή Πιλάβιου, κάνοντας λόγο για «υπεύθυνη και απαρέγκλιτη στάση». Στην ανακοίνωσή της η ΕΠΟ παραδέχεται πως «η αθλητική Δικαιοσύνη δεν έχει τους μηχανισμούς για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, ούτε μπορεί να πάρει καταδικαστικές αποφάσεις για ομάδες στηριζόμενη σε ενδείξεις» και υπογραμμίζει πως γι΄ αυτούς τους λόγους τα στοιχεία δόθηκαν στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα η ΕΠΟ αναφέρεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής/ Επιτροπής με τη συμμετοχή της Πολιτείας, η οποία θα εποπτεύει τους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ασφαλώς δεν μπορεί να «περάσει» χωρίς σχολιασμό το γεγονός πως τόσο η Ενωση Β΄- Γ΄ Εθνικής όσο και η ΕΠΟ δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά για το αν θα πρέπει να υπάρξει αυτοκάθαρση στο ποδόσφαιρο, αν θα πρέπει να επιληφθούν οι Πειθαρχικές Επιτροπές, αν τέλος πάντων έστω και για τα μάτια του κόσμου οι καθ΄ ύλην αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα από τα ευχολόγια, την κατάθεση προτάσεων, τις ανακοινώσεις.

Η μόνη επίσημη αντίδραση από ομάδες της Σούπερ Λίγκας που εμπλέκονται στα ύποπτα παιχνίδια της λίστας που έδωσε η ΟΥΕΦΑ, τα οποία κοινοποιήθηκαν στη Βουλή από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Πλεύρη, προήλθε χθες από την ΠΑΕ Πανθρακικός, η οποία με καυστική ανακοίνωσή της τονίζει: «… εμείς παίζουμε τα παιχνίδια στο γήπεδο κι όχι στο στοίχημα». Επίσης η ακριτική ομάδα στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στην Ελλάδα που ζούμε υπάρχουν πολλά σενάρια, άλλα επιστημονικής φαντασίας και άλλα όχι, υπάρχουν πολλές εικασίες για ποδοσφαιριστές, προπονητές, διοικήσεις και τελικά αποτελέσματα. Η ομάδα του Πανθρακικού έχει δείξει και έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους σενάρια, δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια στοιχηματικού χαρακτήρα και όσα συμβαίνουν εκτός αγωνιστικού χώρου. Εμείς τα δικά μας τα παιχνίδια τα παίζουμε εντός γηπέδου και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Βέβαια στην Ελλάδα που ζούμε υπάρχουν αποφάσεις και καταδίκες πολύ πριν εξεταστούν και αποδειχτούν από τους αρμόδιους φορείς, από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Αυτό αποτελεί μια ελληνική πραγματικότητα».

Από πλευράς Πανιωνίου, κύκλοι της ΠΑΕ σχολίαζαν ότι όλα όσα λέγονται αποτελούν «αστειότητες», καθώς το παιχνίδι με τον Πανθρακικό δεν ήταν καν στο στοίχημα.

«ΓΕΛΑΝΕ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ»

Τέλος, ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου κ. Μπέος με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, αφού καταφέρθηκε κατά του κ. Πλεύρη τόνισε πως «ο φάκελος έχει πάει στην Εισαγγελία και από εκεί διέρρευσε με γραμματείς και φαρισαίους. Οι δικαστικοί βλέποντας αυτό τον φάκελο γελάνε καθώς δεν υπάρχει το παραμικρό. Αν θέλουν να ξεκινήσουν έρευνα, ας πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδος να δουν τη λίστα με τους ανθρώπους που έχουν εμβάσματα στο εξωτερικό. Θα βρουν πολλούς, αλλά όχι τον Αχιλλέα Μπέο. Εύχομαι να μας καλέσουν, ώστε να δώσουμε απαντήσεις και να συμβάλλουμε στην έρευνα, αλλά είναι ντροπή να σπιλώνονται υπολήψεις χωρίς ούτε καν ενδείξεις».

ΣΩΣΙΒΙΟ

Κοινή επωδός όλων η φράση «τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη», η οποία όμως κινείται με ρυθμούς χελώνας και όλα δείχνουν πως η κατάληξη θα είναι αυτή που βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια…