Τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά κατονομάζει ευθέως ως υπαίτιο, γιατί με τις ενέργειές του προσπαθούσε να κρατήσει τη δικογραφία του Βατοπεδίου μακριά από τη Βουλή, ο κ. Ηλίας Κολιούσης, ο οποίος μαζί με τη συνάδελφό του Ελένη Σωτηροπούλου χειρίζονταν τότε την υπόθεση.


«Η υπόθεση άλλαξε τη ζωή μου, παραιτήθηκα για να μην παραβιάσω το Σύνταγμα», δήλωσε χθες ο κ. Κολιούσης, η παραίτηση του οποίου μαζί με της κ. Σωτηροπούλου στις 14 Οκτωβρίου 2008 δρομολόγησε τις διαδικασίες για να έρθει η δικογραφία του Βατοπεδίου στη Βουλή και να αρχίσει τις εργασίες της η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή. Οπως είπε ο κ. Κολιούσης, «μέχρι τότε οι υπουργοί ήταν στο απυρόβλητο ως παραπλανηθέντες από τον κ. Σανιδά», μια άποψη- περί παραπλανηθέντων- που έφερνε σε δύσκολη θέση τους νομικούς. Μάλιστα, ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταλόγισε ευθύνες και στον τότε προϊστάμενό του Καρούτσο, λέγοντας μάλιστα πως «υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην ξαναπατήσω το πόδι μου στην εισαγγελία όσο είναι εκεί ο Καρούτσος»!

«Επέμενε»

Στις επίμονες ερωτήσεις του μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής Ντίνου Ρόβλια για τον ρόλο Σανιδά- Καρούτσου στην υπόθεση, ο μάρτυρας είπε ότι «συναντήθηκε δέκα φορές με τον Σανιδά για το θέμα και παρ΄ ότι ακόμα τότε ο Καρούτσος τού ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τα περί πλάνης, ο Σανιδάς προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Λέγαμε ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την έρευνα βάσει του Συντάγματος γιατί υπήρχαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, τότε η δική μας έρευνα είχε φτάσει μέχρι τους Δρυ, Φωτιάδη και Δούκα, αλλά ο Σανιδάς έμενε στη θέση του ό,τι κι αν του λέγαμε». Οπως είπε ο κ. Κολιούσης, «στις 2 Οκτωβρίου μας κάλεσε ο Καρούτσος να τον ενημερώσουμε και του είπαμε ότι πρέπει να πάει στη Βουλή γιατί προκύπτουν στοιχεία για υπουργούς. Στις 6/10/2008 μας ξαναφώναξε ο Σανιδάς, είπε πάλι τα ίδια και αμέσως την ίδια μέρα ζήτησε τη δικογραφία. Στις 13/10, ο Καρούτσος μας έδωσε εντολές τι να κάνουμε για την έρευνα».

35 σελίδες αναφορά

Υστερα από αυτό παραιτήθηκαν. Μάλιστα, όπως είπε στις 8 Οκτωβρίου είχαν έτοιμη την 35 σελίδων αναφορά για να πάει η δικογραφία στη Βουλή. Στη συνέχεια τούς κάλεσε δυο φορές ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος «κατανόησε τη θέση μας και είπε ότι η δικογραφία έπρεπε να πάει στη Βουλή. Μάλιστα, είπε ότι αφού έπεσαν πάνω σε ευθύνες υπουργών δεν μπορούσαν ούτε να συνεχίσουν άλλα ούτε να κρίνουν τις παραγραφές των ενδεχόμενων αδικημάτων γιατί μόνο η Βουλή κρίνει τις παραγραφές».

Οπως αποφάσισε χθες η Εξεταστική Επιτροπή, την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν να καταθέσουν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος ενώ οι πρώτοι πολιτικοί που θα κληθούν είναι οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δρυς, Φωτιάδης και της Ν.Δ. κ.κ. Δούκας, Μπασιάκος, Βουλγαράκης και Κοντός.

ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Τι είπε ο πρώην εισαγγελέας που μαζί με συνάδελφό του παραιτήθηκε λόγω παρεμβάσεων