Ο Πούτιν είχε πει ότι η αξιοθαύμαστη άνοδος της μετοχής της Gazprom ήταν εθνικό κατόρθωμα. Σήμερα όμως η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου του πλανήτη αξίζει πολύ λιγότερα από την Αpple. Η ρωσική αρκούδα λοιπόν θα βρυχηθεί στον τομέα της τεχνολογίας.

Η χάι-τεκ στροφή θα γίνει με την κατασκευή του αναλόγου της Σίλικον Βάλεϊ. Οχι όμως με πρότυπο το σοβιετικό παρελθόν. Τις μυστικές σιδηρόφραχτες πόλεις επιστημόνων τύπου Σβερντλόβσκ-45.

Βέβαια, κάποιοι δεν είναι σίγουροι ότι κάτι έχει αλλάξει. Αλλωστε, η νέα πόλη επιστημόνων ήταν ιδέα της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού. Ηρθε δηλαδή από τα βάθη της γραφειοκρατίας του Κρεμλίνου. Πάντως, δεν θα χτιστεί στη Σιβηρία, αλλά κοντά στη Μόσχα. Θα θυμίζει αμερικανικό προάστιο. Λέγεται δε ότι μελετούν φιλελευθεροποίηση της φορολογικής, δασμολογικής και μεταναστευτικής νομοθεσίας. Προκειμένου να επαναπατρίσουν 30.000 με 60.000 ρωσόφωνους επαγγελματίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν στο εγχείρημα οι επικριτές είναι ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλει. Και φυσικά ότι θα παρεμβαίνει, αφού έχει ρίξει και 200 εκατ. δολάρια.