ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΩΣ εκρηκτική μάχη πρόκειται να εμπλακεί το καλοκαίρι στη Γερουσία ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την ανακοίνωση του μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Πολ Στίβενς, που θεωρείται ο πιο προοδευτικός από τους 9 δικαστές, ότι θα πάρει σύνταξη. Ο 90χρονος Στίβενς είναι ο γηραιότερος των δικαστών και ένας από εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη θητεία, κατέχοντας αυτή τη θέση 35 χρόνια. Η αποχώρησή του θα δώσει στον Ομπάμα την ευκαιρία να διορίσει μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου για δεύτερη φορά, δεν αποκλείεται όμως τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα για την επικύρωση της επιλογής του από τη Γερουσία, καθώς θα γίνει λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου τον Νοέμβριο.

Εκδίκηση

Μετά τη νίκη του αμερικανού προέδρου στο νομοσχέδιο για την Υγεία, οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να πάρουν «εκδίκηση» και γι΄ αυτό κυκλοφορούν ήδη στην Ουάσιγκτον πολλές φήμες ότι θα καθυστερήσουν τη διαδικασία επικύρωσης του αντικαταστάτη του Στίβενς, όποιος ή όποια και αν είναι, θεωρώντας την επιλογή εκ των προτέρων «πολύ φιλελεύθερη». Οι διαδικασίες επικύρωσης από τη Γερουσία συχνά καταναλώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια και αυτή εδώ απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ήδη γεμάτη νομοθετική ατζέντα του Ομπάμα, ο οποίος θέλει να προωθήσει σημαντικά νομοσχέδια για την κλιματική αλλαγή και τις μεταρρυθμίσεις στους κανόνες λειτουργίας των αγορών. Ο Στίβενς θα αποχωρήσει στα τέλη Ιουνίου και δήλωσε ότι ελπίζει ο αντικαταστάτης του να έχει επιλεγεί και επικυρωθεί «πολύ πριν ξεκινήσει η νέα θητεία του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Οκτώβριο».

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ παίρνει τις τελικές αποφάσεις για πολύ σημαντικά και αμφιλεγόμενα θέματα όπως οι εκτρώσεις, η θανατική καταδίκη και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ισορροπία, καθώς μέλη του είναι 4 προοδευτικοί, 4 συντηρητικοί και ο δικαστής Άντονι Κένεντι που θεωρείται κεντρώος και ψηφίζει πότε με τη μία πλευρά και πότε με την άλλη. Ο Ομπάμα πέρσι είχε αντικαταστήσει έναν φιλελεύθερο δικαστή με τη Σόνια Σοτομαγιόρ, το πρώτο μέλος του Δικαστηρίου με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική. Από τις πιο πιθανές υποψηφιότητες θεωρείται εκείνη της Ελενας Κέιγκαν, η οποία έχει ήδη μια φορά εγκριθεί από τη Γερουσία ως δικαστής (σε άλλο κατώτερο δικαστήριο) και της Νταϊάν Γουντ, ομοσπονδιακής δικαστίνας από το Σικάγο.