Σε δύο γραμμές κινούνται οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα για τρίτη εβδομάδα. Μετά το νέο ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, τα 14 μπλόκα που εκπροσωπούνται από το Πανελλαδικό αποφασίζουν σήμερα στη Βέροια για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Oι εισηγήσεις των επικεφαλής είναι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις προχωρώντας στον επ΄ αόριστον αποκλεισμό και παρακαμπτήριων δρόμων.

Οι εκπρόσωποι των είκοσι μπλόκων (της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, με επικεφαλής αγροτοσυνδικαλιστές προσκείμενους στη Ν.Δ. και το ΚΚΕ) κατέληξαν σε κοινή λίστα εννέα αιτημάτων και ζητούν απαντήσεις και δεσμεύσεις του υπουργείου επ΄ αυτών. Εκπρόσωποι άλλων τριών μπλόκων διαχώρισαν τη θέση τους και συναντώνται με την υπουργό χωριστά από τους υπολοίπους, αύριο το μεσημέρι.

«Μας πήγαν ένα βήμα πίσω»

Οι αγρότες του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας) ζητούν πλέον συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αφού μετά το ραντεβού της Παρασκευής με την κ. Μπατζελή θεωρούν ότι οι απαντήσεις που πήραν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όχι μόνο δεν προώθησαν τον διάλογο αλλά «μας πήγαν και ένα βήμα πίσω» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

«Είχαμε υπόψη μας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και πήγαμε στο υπουργείο. Εκεί ακούσαμε ότι μετά τα μπλόκα δεν θα είμαστε συνομιλητές» υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Κιλάφας, μέλος του Συντονιστικού, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Πάντως σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα θα έχουν συνάντηση στη Βέροια και μάλιστα οι περισσότερες από τις εισηγήσεις είναι να παραμείνουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα. Εκεί ωστόσο θα εκτιμηθεί συνολικά η κατάσταση που διαμορφώνεται σε συνδυασμό με τις επαφές- οι οποίες τις τελευταίες 24 ώρες έχουν γίνει συνεχείς- με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Επικοινωνία με Μαξίμου

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές αγρότες «υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου, αφού πλέον ναυάγησαν οι οποιεσδήποτε επαφές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Μάλιστα υπογραμμίζουν με έμφαση ότι το αίτημα το οποίο είχαν θέσει ώστε να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό «γίνεται περισσότερο από ποτέ επίκαιρο» όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται.

Στο μπλόκο στη Νίκαια οι αγρότες ετοιμάζουν σήμερα ένα συλλαλητήριο με συμβολική συμμετοχή μερικών τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Το επόμενο ραντεβού που δίνουν είναι στα εγκαίνια της Αgrotica, την Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη, όπου προγραμματίζουν να διαδηλώσουν με συναδέλφους τους από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι αγρότες των 20 μπλόκων που κατέληξαν σε κοινή ατζέντα αιτημάτων ζητούν μεταξύ άλλων: μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων, μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠ΄ ΑΟΡΙΣΤΟΝ

Οι εισηγήσεις των επικεφαλής αγροτών είναι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις προχωρώντας στον επ΄ αόριστον αποκλεισμό και παρακαμπτήριων δρόμων

Μπατζελή: Όχι ΜΑΤ – όχι λεφτά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

ΣΕ ΤΕΛΜΑ βρίσκονται οι σχέσεις κυβέρνησης- αγροτών, με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να δώσει «ζεστό χρήμα» στους αγρότες για να αποχωρήσουν από τα μπλόκα και τους τελευταίους να δηλώνουν ότι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Οι διαφωνίες του σημειώθηκαν στην πολύωρη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή με αντιπροσωπείες αγροτών από τα μπλόκα οδήγησαν στη ρήξη των σχέσεων των δύο πλευρών, καθώς οι μεν αγρότες αποχώρησαν δηλώνοντας ότι δεν φεύγουν από τα μπλόκα, η δε κυβέρνηση δηλώνει ότι συζητάει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να δώσει χρήματα για να λυθούν τα μπλόκα.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή που θα έχει συνεργασία σήμερα με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, εν όψει της αποψινής ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη Βουλή στη διάρκεια της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης για τη διαφάνεια όπου εκ των πραγμάτων θα αναφερθεί και στις κινητοποιήσεις, επαναλαμβάνει σταθερά ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τον διάλογο.

«Μόνο διάλογος»

Η κ. Μπατζελή, που φαίνεται να πιστεύει ότι «είναι πλέον ώριμα τα πράγματα για να λυθούν τα μπλόκα», θεωρεί ότι «οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο εκτός από διάλογος» και τονίζει πως «ο διάλογος είναι προς όφελος όλων».

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επαναλαμβάνει επίσης σταθερά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ΜΑΤ για το άνοιγμα των δρόμων», θέση που ως γνωστόν έχει εκφράσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, δίνοντας τέλος στη σχετική φιλολογία που είχε αναπτυχθεί την περασμένη εβδομάδα. Η κ. Μπατζελή, η οποία δέχεται κριτικές από συναδέλφους της αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που χειρίστηκε τις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζει στους συνομιλητές της ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας δεν επέτρεπε να γίνει τίποτε περισσότερο από αυτό που τώρα γίνεται, και που είναι διάλογος επί των θεσμικών θεμάτων του αγροτικού κόσμου. Και πως θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση από το κόμμα και τους βουλευτές προς τους αγρότες για τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση και άλλα που προτίθεται να πάρει σύντομα.

Προβληματισμός για βουλευτές

Επ΄ αυτού είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει προβληματιστεί από το γεγονός ότι παρά τις εντολές του Γιώργου Παπανδρέου προ ημερών «να βγουν όλοι έξω» οι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες και προφανώς να κάνουν προσπάθειες για την αποσυσπείρωση των μπλόκων, αυτό δεν έχει συμβεί, και όσοι μετέβησαν το Σαββατοκύριακο τις περιφέρειές τους προτίμησαν να μην εμφανιστούν στα μπλόκα.